Lidé už mohou zpochybnit výsledky říjnových senátních voleb

22.10.2014 6:11

Lidé mohou ode dneška zpochybnit u Nejvyššího správního soudu výsledky obou kol říjnových senátních voleb. Čas na to mají do konce měsíce. Po předchozí obměně třetiny horní komory před dvěma lety soud dostal pět stížností, nevyhověl ani jediné.

Lidé už mohou zpochybnit výsledky říjnových senátních voleb
Foto: hns
Popisek: Kompletní výsledky voleb do Senátu 2014

Pokud ani letos žádná z případných stížností nebude úspěšná, všech 27 senátorů se ujme svého mandátu na schůzi horní komory, která začne 19. listopadu. Spolu s nimi by měla ústavou předepsaný slib složit také Ivana Cabrnochová (SZ), která vzešla vítězně ze zářijových doplňovacích senátních voleb v Praze 10.

V říjnových senátních volbách získala nejvíce senátorů opět ČSSD

Na soud se mohou obrátit voliči nebo strany, které do voleb vyslaly své zástupce. Volební zákon jim to umožňuje v případě podezření, že při volbách byla porušena volební pravidla způsobem, který mohl ovlivnit samotné hlasování, volby jako celek nebo jen volbu některého z kandidátů.

V říjnových senátních volbách získala nejvíce senátorů opět ČSSD, ale tentokrát jen deset, přičemž obhajovala vítězství ve 23 obvodech. Levicové strany tím ztratily většinu v horní komoře. Udržela si ji ale vládní koalice mimo jiné díky čtyřem premiérovým senátorům ANO. V pěti obvodech vyhráli kandidáti navržení KDU-ČSL. Zástupci ODS, SZ a hnutí Starostů zvítězili vždy ve dvou obchodech. Po jednom senátorovi mají Strana práv občanů a nově také Strana soukromníků. Finále senátních voleb provázela rekordně nízká účast - hlasovat přišlo jen 16,7 procenta voličů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…