Lidé z Krymu prostě chtěli do Ruska. Padali na kolena před Putinem, řekl Luboši Palatovi poslanec z Lotyšska

18.02.2015 8:31

Ukrajinská vláda na Krym „kašlala“, a tak není divu, že tamější lidé chtěli být součástí Ruska a padali na kolena, když tam Vladimir Putin přiletěl, říká v rozhovoru se zpravodajem MF Dnes Lubošem Palatou levicový lotyšský europoslanec s ruským původem Andrejs Mamikins. Doněck a Luhansk by ale prý měly zůstat součástí Ukrajiny.

Lidé z Krymu prostě chtěli do Ruska. Padali na kolena před Putinem, řekl Luboši Palatovi poslanec z Lotyšska
Foto: wikipedia
Popisek: Krymský poloostrov.

Krym bude dle Mamikinse součástí Ruska na velice dlouhou dobu. Nicméně to, k čemu tam došlo, bude dle jeho soudu možné hodnotit až za nějakou dobu – až opadnou emoce. „Dám příklad, mým přítelem byl ministr turistiky tehdy ještě ukrajinské Krymské autonomní republiky. Byl Rus jako já, byl hrdým občanem Ukrajiny a věřil, že Krym má zůstat součástí Ukrajiny. Avšak i on s trpkostí v hlase říkal: ‚Kyjev na nás zapomněl. Já chci na Krym dostat turisty z EU, ze Západu, ale Kyjev nechápe, že musíme opravit silnice, na které se nesáhlo pětadvacet let, že potřebujeme investice, že tehdy ještě ruská menšina má svá práva, že máme svůj jazyk, své svátky.‘ A to mi tvrdil ministr autonomní vlády ukrajinského Krymu,“ vyprávěl europoslanec.

I proto prý nebyl překvapen, když většina obyvatel poloostrova v loňském referendu dala najevo, že chce být součástí Ruska, a nikoliv Ukrajiny. A ani ti, kteří říkají, že referendum bylo nezákonné, prý nemohou popřít, že lidé na Krymu chtěli být skutečně součástí Ruska. „Padali na kolena, když tam Vladimir Putin přiletěl. Desítky tisíc lidí ho vítali na náměstí v Sevastopolu, to jsou podle vás všechno zmanipulovaní lidé? Oni prostě prožili pětadvacet let jako součást Ukrajiny, to byla jejich zkušenost,“ tvrdí Mamikins.

Doněck a Luhansk by ale dle jeho názoru měly zůstat součástí Ukrajiny. „Může to být federace, konfederace, autonomní republika. Teď je tam, především v Luhansku, naprosté bezvládí,“ konstatuje lotyšský europoslanec.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: luš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …