Lidé začali utrácet, bojí se dalšího zdražování, předvídá Pavel Sehnal

12.08.2021 14:39

Ekonomika se začíná stále více hýbat.“Lidé začali utrácet. A to nejen kvůli tomu, že během covidových uzávěr našetřili peníze a neměli ani moc za co utrácet, ale protože cítí reálnou hrozbu z dalšího zdražování,” konstatuje Pavel Sehnal z Aliance pro budoucnost.

Lidé začali utrácet, bojí se dalšího zdražování, předvídá Pavel Sehnal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Sehnal, předseda APB

Společnost se po dlouhém covidovém uzavření a umrtvení, kdy panovala obrovská nejistota, začíná víc a víc probouzet. Lidé utrácí a nakupují prakticky všechno. “Je to dobrá zpráva pro naši ekonomiku, která se ještě významněji rozhýbe,” komentuje vývoj šéf Aliance pro budoucnost Pavel Sehnal.

Anketa

Jste pro zrušení nošení roušek či respirátorů v supermarketech a obchodech?

hlasovalo: 17849 lidí

“České domácnosti utrácí. Na tuto zprávu všichni, kdo sledují vývoj ekonomiky, dlouho čekali. To, co lidé neutratili během covidu a povedlo se jim našetřit, jedná se o 200 - 300 miliard korun, jsou v současné době uvolňovány na trh,” konstatuje politik. 

Lidé podle něho dle dostupných ukazatelů kupují prakticky všechno. Důvodem jsou i reálné obavy z dalšího masivního zdražování. “Ta hrozba zdražování je reálná a každý ji vidí. Mnozí z nás s touto hrozbou už setkal a cítí ji. Proto už dál domácnosti neodkládají ani spotřebu ani investice,” popisuje předseda Aliance pro budoucnost. 

“V krátké době budou pravděpodobně velmi profitovat prodejci stavebních materiálů, komponentů pro občanskou vybavenost apod. Lidé peníze utratí za různé věci, aby si například opravili svoje nemovitosti, než všechno ještě víc zdraží,” upozorňuje Pavel Sehnal.

Aliance pro budoucnost již varovala před neúměrným růstem cen energie, což by ještě víc zatížilo podnikatele. “Potom by nastalo opět další zdražování, všechno je provázané a stát by měl prostřednictvím svého regulačního orgánu ceny elektřiny hlídat,” vyzývá Sehnal.

Ing. Pavel Sehnal

  • Praha bez chaosu
  • zastupitel měst. části

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…