Lidem kolem Nečase a Nagyové hrozí výjimečný trest, zalistovala zákony zasvěcená novinářka

21.05.2014 10:18

Údajné skupině kolem Nečase a Nagyové může hrozit i výjimečný trest v případě, že by byla usvědčena z trestného činu sabotáže, ze kterého aktéry kauzy podezírají vyšetřovatelé. Na serveru Česká justice to píše Irena Válová, bývalá mluvčí Vrchního státního zastupitelství v Praze, někdejší předsedkyně Syndikátu novinářů a zakládající členka Strany svobodných občanů.

Lidem kolem Nečase a Nagyové hrozí výjimečný trest, zalistovala zákony zasvěcená novinářka
Foto: Radim Panenka
Popisek: Expremiér Petr Nečas dorazil ve čtvrtek ráno k výslechu v kauze Nagyová

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu už od března 2012 prověřuje skupinu aktérů ze spletité kauzy bývalé vrchní ředitelky kabinetu premiéra Petra Nečase Jany Nagyové (dnes Nečasové) pro podezření ze sabotáže klíčových českých úřadů. V policejním spisu se objevují také jména lobbistů Romana Janouška a Ivo Rittiga, v čele skupiny stál údajně bývalý náměstek vrchního státního žalobce v Praze Libor Grygárek a exnáměstek ministra vnitra Michal Moroz. Informace přinesla před několika dny MF Dnes.

Vyšetřovatelé spatřují podstatu případu v tom, že organizovaná skupina lidí se cíleně snažila obsazovat klíčové posty ve státní správě tak, aby z toho měla užitek a současně i krytá záda. Aktéři podle nich „úmyslně poškozovali ústavní zřízení nebo obranyschopnost České republiky", napsal server iDnes.cz.

Celý článek čtěte zde

„Pokud by byl Petr Nečas, Jana Nagyová a další členové z údajné zločinecké skupiny usvědčeni z trestného činu sabotáže v roce 1990, ještě tehdy by jim reálně hrozilo odsouzení k trestu smrti. V současnosti mohou být členové takovéto skupiny v případě prokázání viny odsouzeni k výjimečnému trestu," píše novinářka a zakládající členka Svobodných Irena Válová na serveru Česká pozice.

Novinářka ve svém článku podává obsáhlý výklad toho, co je sabotáž. Cituje například učebnici dějepisu pro 8. třídu z roku 1983, kde se píše doslova: „Vedle hospodářských těžkostí narušovaly socialistickou výstavbu v Československu také sabotáže a diverzní akce imperialistických sil."

Tolik prý politický pohled na trestný čin sabotáže. Válová přidává také pohled právní, kterému věnuje akademik a advokát Tomáš Gřivna jednu kapitolu ve své knize Komunistické právo v Československu. „Ten vysvětluje, že diktatuře dělnické třídy přestalo vyhovovat staré, buržoazní právo. Musela vytvořit právo nové, přičemž na prvním místě nebyla ochrana života a majetku lidí, avšak ochrana republiky," cituje autorka článku.

Vymezení trestného činu sabotáže se v průběhu desetiletí příliš nezměnilo

Trestní zákon, jak píše Válová, rozdělil trestné činy do pěti oddílů, přičemž hned první obsahoval trestné činy proti republice. Také v trestním zákonu z roku 1961 zůstal trestný čin sabotáže v oddílu prvním mezi trestnými činy proti republice a vymezen byl stejně jako v roce 1950 jako maření nebo ztěžování důležitých úkolů státních nebo hospodářských institucí.

V novelizovaném trestním zákoníku z roku 2009 byl trestný čin sabotáže přesunut z Hlavy I. do Hlavy IX. s dalšími činy proti základům České republiky. Zajímavé podle novinářky je, že od roku 1950 se vymezení sabotáže příliš nezměnilo, jen se rozšířilo i na mezinárodní instituce a namísto trestu smrti hrozí pachatelům sabotáže výjimečné tresty.

„Ohrozit závažně mezinárodní postavení České republiky nemusí být zřejmě z pozice předsedy vlády úplně nemožné a způsobit škodu velkého rozsahu (nad 5 milionů Kč) mohl zřejmě úmyslně kterýkoli člen údajné zločinecké skupiny, jestliže tuto údajnou Nečasovu a Nagyové zločineckou skupinu policie pro trestný čin sabotáže prověřuje už třetí rok," konstatuje závěrem Irena Válová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …