Lidí, kteří si myslí, že bylo před rokem 1989 lépe, přibývá

30.01.2013 15:00

Průzkum agentury STEM ukázal, že od ledna se opět snížil počet lidí, kteří mají za to, že dnešní doba je lepší než ta předlistopadová. A překvapivě ubylo optimistů mezi lidmi s vyšším vzdělání a lepšími příjmy.

Lidí, kteří si myslí, že bylo před rokem 1989 lépe, přibývá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Z obecného srovnání obou režimů vyplývá, že aktuálně necelá polovina (46 %) české společnosti hodnotí současný režim jako lepší než ten před listopadem 1989. Přibližně třetina (32 %) naopak preferuje předlistopadový režim a zbývajících 22 % považuje obě období za téměř stejná.

Podíly stoupenců a odpůrců současného režimu k sobě měly nejblíže v etech 1997-2000, poté se počet spokojených s dnešní dobou zvyšoval. Až letos je příznivců polistopadového vývoje méně než polovina dotázaných.

Současný režim častěji hodnotí příznivě lidé mladší, vzdělanější, studenti a podnikatelé. Zároveň se projevuje vliv subjektivního hodnocení osobní či rodinné situace. Pro současný režim se častěji vyslovují lidé, kteří jsou osobně spokojeni se svým životem, a lidé, kteří se cítí být příjmově a majetkově dobře zajištěni.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…