Lidovci a Starostové chystají představení svého kandidáta na Hrad. Gazdík má vlastního favorita

17.06.2017 18:31

Nejen o společném projektu KDU-ČSL a hnutí STAN, jehož je předsedou, ale i o prezidentských volbách hovořil v rozhovoru s Deníkem.cz místopředseda Poslanecké sněmovny Petr Gazdík.

Lidovci a Starostové chystají představení svého kandidáta na Hrad. Gazdík má vlastního favorita
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Gazdík

Gazdík si ve společné dvojkoalici s lidovci věří. „Myslím, že minimálně dvanáct procent dostaneme,“ uvedl k nutné desetiprocentní hranici. 

Pohovořil také o situaci v ČSSD, k níž bylo podle jeho názoru nakročeno dlouho. „Jednotlivé vnitrostranické proudy se ale odhodlaly k činu až po posledních volebních průzkumech a zpackané demisi-nedemisi, při níž výkony všech hlavních aktérů – pana prezidenta, premiéra i ministra financí Babiše – byly tristní a nehodné vysokých ústavních činitelů,“ řekl velmi kriticky Gazdík. Jeho strana by však prý takto razantní krok v reakci na průzkumy nedělala. Nad triumvirátem Bohuslav Sobotka, Milan Chovanec a Lubomír Zaorálek však má své pochyby. 

„Jestli si mám vybrat mezi firmou a socialismem, tak si vybírám třetí sílu, což jsme my, lidovci a Starostové. A může se stát, že to bude síla první. Z variant firma, nebo socialismus, pro mě není přijatelná ani jedna. O tom ale rozhodnou voliči a já bych si velmi přál, aby zvolili nás,“ zmínil pak v souvislosti s hnutím ANO Andreje Babiše. 

  • Původní text ZDE

Rozhovořil se pak také o tom, co by změnila dvojkoalice na prvním místě, dostala-li by po volbách tu možnost. „Největší důraz klademe na vzdělanost. Prvním krokem tedy bude prosadit, aby učitelské mzdy dosáhly v příštích třech letech 130 procent průměrného platu,“ řekl jasně Gazdík.

„Pokud máme konkurovat asijským ekonomikám a nemáme být montovnou Evropy nebo skanzenem, musíme mít jako země Heyrovského, Wichterleho nebo Holého špičkový výzkum. Máme na co navazovat, dali jsme světu úžasné patenty a nesmíme se v tom zastavit. Jedinou cestou je masivní finanční podpora vzdělání, ale také propojování firem se školami, o což se například snažím ve Zlínském kraji jako radní pro školství. Jestli tato vláda z mého pohledu něco opomněla, tak oblast vysokých škol, kam šlo málo peněz,“ dodal.

A obhajoval i ono diskutované spojení s lidovci. Podle jeho slov se doplňuje v několika rovinách – ať již z hlediska územního principu, tak například kvůli zdůrazňování tradičních hodnot.

Vyjádřil se i k prezidentským volbám, kdy by chtěl, abychom měli respektovaného prezidenta, který umí přijít, bouchnout do stolu a předložit návrh, jenž všechny zaujme. „Obávám se však, že Miloš Zeman kvůli svému zdravotnímu stavu toho není schopen dnes a už vůbec toho nebude schopen za několik let. Miloše Zemana, ať si to přiznává, nebo ne, jeho zdravotní stav výrazně limituje. Voliči by to podle mě měli brát v potaz. Mít prezidenta, jehož suita si to bude dalších pět let na Hradě užívat, je pro budoucnost této země trochu málo,“ zmínil Gazdík. A závěrem dodal, že koalice v průběhu prázdnin představí svého kandidáta. Gazdíkovým favoritem je pak vědec Jiří Drahoš.

reklama

autor: vef

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…