Lidovci a Starostové si věří, průzkumům navzdory. Jednou nám dávali šest procent a získali jsme sedmnáct, vzpomíná matador

02.07.2017 18:15

Zatím poslední průzkum společnosti TNS Kantar pro Česko televizi ukázal, že dvojkoalice lidovců se Starosty a nezávislými není populární tak, jak by podle představ šéfů obou stran být mohla. Lidovcům a Starostům hrozí, že zůstanou před branami sněmovny. Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek a předseda STAN Petr Gazdík věří, že se dvojkoalice může stát rozhodující silou v České republice. Podle serveru Lidovky.cz to prozatím podobně vidí i celá řada lidovců. Zatím neházejí flintu do žita.

Lidovci a Starostové si věří, průzkumům navzdory. Jednou nám dávali šest procent a získali jsme sedmnáct, vzpomíná matador
Foto: KDU-ČSL, STAN
Popisek: Logo koalice Lidovců a Starostů

Průzkum, který představil Václav Moravec ve veřejnoprávní televizi, ukázal, že dvojkoalice lidovců se Starosty a nezávislými se těší podpoře asi 7,5 procenta voličů, jenže ke vstupu do sněmovny koalice potřebuje alespoň deset procent.  

Předseda krajského výboru KDU-ČSL pro Moravskoslezský kraj Jiří Carbol poznamenává, že pokud by bylo na něm, preferoval by samostatnou kandidaturu lidovců s podporou Starostů, jak to fungovalo i s TOP 09. „Byl jsem přehlasován. Většinový názor byl, že by to měla být koalice, a to respektuji. Věřím, že se v předvolební kampani tuto značku povede voličům přiblížit,“ doufá Carbol.

Podobně to vidí i předseda krajského výboru pro Kraj Vysočina Vít Kaňkovský. Dvojkoalice prý musí ještě odvést kus práce, ale má šanci uspět. „Koaliční smlouva je podepsaná. Na druhou stranu jsem zaslechl, že některým lidem přijde na mysl, zda by přece jenom nebylo lepší táhnout kandidátku na KDU-ČSL s podporou Starostů. Tudíž odstranit pro někoho nepříjemnou hranici deseti procent,“ říká Kaňkovský.

Celý článek naleznete zde.

Karel Koubský ze středních Čech také věří v úspěch dvojkoalice. Roman Línek z Pardubic navíc upozorňuje, že průzkumy je třeba brát s rezervou.

„Obecně beru všechny průzkumy jako hodně relativní. Hovoří o trendech a nemohou predikovat výsledek. Vzpomínám si na rok 2012, kdy se kandidovalo do krajských voleb. Měli jsme koalici pro Pardubický kraj, což je dlouhodobě vedená spolupráce s nestraníky z SNK-ED. V té době nám dávali pět až šest procent a my jsme víceméně bojovali o to, jestli se dostaneme do besedy v Českém rozhlasu. Pár měsíců po průzkumech jsme dostali 17 procent. Je to pro mě zkušenost, že pokud jde o spojenectví, a to ještě není mnoholeté, jsou respondenti často dezorientovaní. Dotaz na naši koalici se Starosty padl poprvé a může trvat až tři měsíce, než bude relevantní. Jsem přesvědčen, že spolupráce má šanci na úspěch, a to přejít nejen deset procent. Věřím, že jsme schopní získat velkou část volebního potenciálu, který je kolem patnácti až sedmnácti procent. To ale musíme odpracovat a na to máme čtyři měsíce,“ apeluje na své kolegy.

Stejné odpovědi zaznívají z Karlovarského, Ústeckého či Libereckého kraje. Lidovci se napříš republikou vyzývají k vyhrnutí rukávů a k odvedení pořádného kusu práce v kampani, která potom přinese své ovoce u volebních uren.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…