Lidovci chtějí srovnat váhu hlasů voličů. Co na to vláda? Nahlédněte

14.12.2019 18:58

Lidovecký návrh, který by měl srovnat váhu všech hlasů odevzdaných ve volbách do Sněmovny, vláda před zákonodárci zřejmě nepodpoří ani neodmítne. K novele, která také ruší vyšší procentní hranice pro vstup do dolní komory pro kandidující koalice, by se měl kabinet podle podkladů pro pondělní schůzi postavit neutrálně.

Lidovci chtějí srovnat váhu hlasů voličů. Co na to vláda? Nahlédněte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vládní Superb před Úřadem vlády

Navrhovanou novelu pokládají vládní legislativci za významnou změnu volebního systému. Očekávali by proto širší diskusi. Předkladatelům vytkli mimo jiné, že podrobněji nerozebrali dopady návrhu. Na základě dřívějších verdiktů Ústavního soudu vládní právníci uvedli, že základní prvky nynějšího volebního systému jsou v souladu s ústavou.

Lidovci tvrdí, že současný volební zákon popírá právo na rovnost hlasů. „Politické strany, politická hnutí či volební koalice s nižším počtem voličů musejí pro zisk mandátu získat nepoměrně více hlasů než strany velké,“ stojí v důvodové zprávě.

Předloha má vrátit volební systém před opatření z doby takzvané opoziční smlouvy mezi ČSSD a ODS. Jejich cílem bylo zejména usnadnit sestavování většinové vlády. Lidovci obdobné návrhy, jak je předložili nyní, neprosadili ve Sněmovně loni v září do vládní novely o pravidlech pro práci volebních komisařů.

Podobný cíl jako návrh KDU-ČSL sleduje i podnět, který podala skupina 21 zákonodárců k Ústavnímu soudu po posledních sněmovních volbách. Návrh senátorského klubu STAN podpořili i zástupci KDU-ČSL, TOP 09 a někteří nezávislí senátoři. Podle nich nemají hlasy voličů fakticky stejnou váhu, což je dáno zásadními rozdíly ve velikostech krajů a souběžným přepočítáváním hlasů d’Hondtovou metodou. Vláda patrně uvede, že se změnami volebního systému by bylo vhodné vyčkat na verdikt soudu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…