Lidovci jsou lehce nervózní, zda se dostanou do sněmovny

26.10.2013 15:24

Během sčítání hlasů se ve štábu KDU-ČSL v paláci Charitas objevuje menší nervozita, zda strana uspěje. V prvním volebním okrsku lidovci výrazně uspěli, po sečtení přibližně čtvrtiny hlasů se ale pohybují pod sedmi procenty.

Lidovci jsou lehce nervózní, zda se dostanou do sněmovny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek, lídr kandidátky v Královéhradeckém kraji je odhodlán dostat stranu do parlamentu

Volební lídři KDU-ČSL se vesměs shodovali, že úspěchem bude překročení pětiprocentní hranice a návrat do sněmovny. Po sečtení zhruba 30 procent hlasů mají lidovci 6,81 procenta hlasů.

Po sečtení prvních několika desítek hlasů se lidovci ocitli na špici volební tabulky s výsledkem přes 51 procent hlasů. Přítomní straničtí příznivci výsledek, který vydržel jen několik minut, přivítali potleskem a smíchem. Lídr KDU-ČSL v Ústeckém kraji Leo Steiner novinářům řekl, že věří v dvouciferný výsledek. "K dnešnímu dni by se mi výsledek 14 procent líbil, ale za čtyři roky bych chtěl minimálně dvojnásobek," poznamenal.

AKTUÁLNÍ VÝSLEDKY VOLEB: Sčítání hlasů minutu po minutě

Předseda pražské lidovecké organizace Jan Wolf řekl, že v hlavním městě bude potřeba k získání jednoho poslaneckého mandátu asi 20.000 hlasů. Takový výsledek by představoval o něco více než tři procenta hlasů. Rád by ale získal kolem 30.000 voličů. "Chtěli bychom tentokrát pomoci Moravě," poznamenal s tím, že na Moravě lidovcům voliče přetáhli sociální demokraté.

Stranu přišel podpořit i někdejší premiér a bývalý předseda Senátu Petr Pithart.

KDU-ČSL v minulých volbách získala 4,39 procenta a do sněmovny se tak nedostala. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

Euro je cestou k vyšší prosperitě a stabilitě naší ekonomiky

To tvrdíte vy. Pokud ale vím, třeba v Řecku měli Euro a dostali se do velkých finančních problémů, které pak řešili ostatní státy, takže kdyby byla vaše teze správná, jak to že se Řecko dostalo do takových dluhů a hrozil krach jejich ekonomiky?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dopadnete jako Fico. Premiér odhalil výhrůžku z EU

11:32 Dopadnete jako Fico. Premiér odhalil výhrůžku z EU

Gruzínský premiér Irakli Kobachidze na sociální síti uvedl, že měl v rámci nátlaku od Evropské unie …