Lidovci otočili. Gay-manželství jim už nevadí

25.05.2022 12:53

Lidovci razantně otáčejí. Manželství pro lidi stejného pohlaví již nepředstavují jádro sporu. Šéf lidovců a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka pro server iDnes.cz uvedl, že nebudou považovat za problém, pokud poslanci vládních stran takový návrh předloží. Koalici to podle něj nerozbije.

Lidovci otočili. Gay-manželství jim už nevadí
Foto: Hana Brožková
Popisek: Marian Jurečka

Ještě ale před volbami tvrdil něco jiného. V té době si dle svých slov neuměl představit, že by něco takového případná vládní koalice prohlasovala. Tehdy to pro lidovce byla priortia, na které chtěli trvat.

Anketa

Jste pro schválení „manželství pro všechny“?

3%
95%
hlasovalo: 17409 lidí

„Padla informace, že z některých poslaneckých klubů bude s vysokou pravděpodobností tato iniciativa podepsána. Aby se předešlo debatám, zda je či není porušena koaliční smlouva, tak se toto projednalo na K5. My jsme to vzali na vědomí,“ řekl webu iDNES.cz Jurečka k manželství pro všechny a pokračoval, že podle něj jde o svědomí každého poslance.

 „Takže když takový návrh přijde a bude podepsán i některými zástupci klubů vládní koalice, tak to nebudeme chápat jako porušení koaliční smlouvy,“ zdůraznil.

V současné době mohou gayové či lesby uzavřít v Česku jen registrované partnerství, což jim ale nedá stejná práva jako manželům. Do Sněmovny má dorazit návrh na manželství osob stejného pohlaví ještě do letních prázdnin.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…