Lidovci souhlasí se zdravotnickou reformou, ale ne s tou vládní

13.07.2011 17:38

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek soudí, že návrh zdravotnické reformy od vládní koalice zhorší situaci v českém zdravotnictví. Poukazuje na to, že není jasně rozlišena standardní péče nebo že by měl být stanoven maximální počet dnů, po které se platí regulační poplatek za pobyt v nemocnici.

Lidovci souhlasí se zdravotnickou reformou, ale ne s tou vládní

Lidovci souhlasí s tím, aby se lékařská péče rozdělila na standard a nadstandard. Úkony, který budou jen za příplatek, by ovšem podle KDU-ČSL měly být vyjmenovány v zákoně. Standardní péče je prý ustanovena vágně.

V zákoně není jasná definice standardní péče

„Zákon neobsahuje jasnou definici standardní péče, neříká, kdo bude o standardech rozhodovat, na základě jakých kritérií a v jakém typu řízení. Podle Listiny základních lidských práv a svobod navíc nemůže rozsah péče hrazené z veřejného pojištění stanovit vyhláška nebo věstník ministerstva, ale pouze zákon," upozorňuje Bělobrádek na webu strany.

Strana podpořila požadavek Národní rady osob se zdravotním postižením, aby platba regulačního poplatku 100 korun za den pobytu v nemocnici byla limitována maximálním počtem dnů. „V Německu mají tento limit 28 dnů. Bez takového omezení se dlouhodobě nemocní mohou snadno dostat do vážných obtíží, jak zaplatit třeba nájemné," obává se předseda lidovců.

Ze zákona o resortních oborových a zaměstnaneckých pojišťovnách vypustí novela tzv. Hovorkův paragraf. Ten znemožňuje slučování zdravotních pojišťoven bez vážných důvodů. Podle Bělobrádka by se tak mohl opakovat případ ZP Média, ze kterého zbyly dluhy za 450 milionů korun.

Ministerstvo se zříká odpovědnosti za očkování. Vakcíny podraží

KDU-ČSL dále kritizuje snahu legalizovat protiprávní stav, který nastal poté, co skladování a distribuce očkovacích látek byla odebrána krajským hygienickým stanicím a předána konsorciu soukromých firem.

Ministerstvo se tím údajně zříká odpovědnosti za očkování. Praktičtí lékaři budou nuceni nakupovat vakcíny přímo od distributorů, tím pádem budou nákupy vakcín dražší.

Podle senátorky Miluše Horské je sporné také vytvoření databáze citlivých údajů o každém pacientovi. Tam budou uvedeny informace o diagnózách, užívaných lécích, zákrocích psychických problémech a ošetřujících lékařích. Data prý nebudou nijak zabezpečená.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…