Lidové noviny opět sledují minulost Zemanova Mynáře. V článku létají miliardy

22.01.2015 9:12

Jak byl kancléř Vratislav Mynář zaangažován do kauzy Petrcíle? To se pokoušejí zmapovat Lidové noviny a píší, že deset let stará kauza může být další překážkou pro udělení bezpečnostní prověrky. Kancléř prý o celém případu mlží a jeho výroky neodpovídají oficiálním dokumentům. Zamlžit obchod, v němž se hraje o miliardové nároky vůči státu, tak, aby nebylo patrné, o kolik v něm konkrétně jde peněz a kam směřují, může podle deníku vypadat jako dobrý nápad. Nyní to ale Mynářovi může ve vysoké úřednické funkci způsobit potíže.

Lidové noviny opět sledují minulost Zemanova Mynáře. V článku létají miliardy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléř Vratislav Mynář

Hradní kancléř Vratislav Mynář má další problém, který mu bude ztěžovat získání bezpečnostní prověrky na stupeň přísně tajné. Lidové noviny porovnaly jeho odpovědi o privatizaci firmy Petrcíle s dokumenty v obchodním rejstříku z té doby a zjistily, že Mynářovy výroky nekorespondují s oficiálními listinami. Deník zjišťuje, jaká byla jeho role v odstátnění ocelárenského podniku Nová huť Ostrava.

Právě rozpory mezi výroky a oficiálními dokumenty prý budou zajímat bezpečnostní úřad, což potvrdil i jeho mluvčí Radek Holý. „V obecné rovině lze říci, že se podobnými informacemi při udělování prověrky zabýváme. Pracujeme s různými oznámeními, veřejnými prohlášeními nebo informacemi, které se objeví ve sdělovacích prostředcích,“ uvedl s tím, že konkrétně Mynářovu prověrku komentovat nemůže.

„Podobné informace vyhodnocujeme nejen v průběhu prověřování žadatele a mohou vést i k pozastavení celého řízení, ale vyhodnocujeme je i v případě držitele také po celou dobu platnosti prověrky. A můžeme mu i prověření odebrat,“ řekl LN Holý.

Prodělal Mynář na Petrcíli?

Deník pak uvádí některé podrobnosti z historie firmy Petrcíle. V roce 2004, kdy firma vyhrála první arbitráž se státem kvůli zrušení smlouvy s nárokem na podíl ve státním hutním podniku, se Mynář stal více než desetiprocentním podílníkem ve společnosti Petrcíle za vklad 106 tisíc korun. Arbitři tehdy této firmě přiřkli dvě miliardy od státu, což však vláda hned nechala napadnout u soudu.

Jen o měsíc a půl později prý svůj podíl za 42 tisíc postoupil Mynář i jeho obchodní společníci v čele s kontroverzním opavským podnikatelem Radimem Masným firmě Chata Kopřivná, která se tím stala pro Petrcíle zastřešující strukturou. Mynářův by tak tratil 60 tisíc korun.

V rozhovoru pro LN však Mynář řekl: „Na příběhu Petrcíle jsem netratil.“ LN z toho vyvozují, že musel být zainteresován v dalším příběhu o prodeji firemní soustavy, která zastřešovala Petrcíli a její nároky vůči státu. To údajně není z dokumentů obchodního rejstříku patrné, ale také to založené papíry nevylučují.

Podle deníku by se měl Národní bezpečnostní úřad důkladně zabývat transakcemi, kdy se firmy spojené se společností Petrcíle dostaly do rukou kyperské Zuglite Investments, za níž stál finančník Pavel Tykač. Transakce z roku 2005 zanesené v účetních závěrkách oceňují Petrcíli podle inkasovaných peněz za akcie na 9,4 milionu korun.

LN podotýkají, že Mynář o celém případu v rozhovoru mlžil. Na otázku, zda to byl jeden z jeho životních obchodů, v zásadě prý přitakává, že to je „jeden z podnikatelských případů, který řešil“. Kolik peněz přesně dostal, ale odmítl říct s ohledem na obchodní tajemství. „Myslím, že odhaluji svoji část života dostatečně, a nemyslím, že musím vše konkretizovat... Myslím, že pan prezident detailně zná mou podnikatelskou minulost, a je dobře, že je obklopen úspěšnými lidmi,“ odváděl prý řeč od kauzy Petrcíle.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…