Lidové noviny varují Babiše před vládnutím se "smraďochy". Hádejte, koho tím myslí

13.04.2018 7:57

Když zkrachovala jednání mezi hnutím ANO Andreje Babiše a ČSSD, prezident Miloš Zeman doporučil premiérovi v demisi, aby jednal o podpoře menšinové vlády s komunisty a s hnutím Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury. Komentátor Lidových novin Martin Zvěřina tato dvě uskupení označil za „smraďochy“. Zdá se mu správné, že se místo „smraďochů“ znovu vrací do hry sociální demokraté. Pro tuto zemi to prý bude správné.

Lidové noviny varují Babiše před vládnutím se "smraďochy". Hádejte, koho tím myslí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sněmovní interpelace na premiéra v demisi Andreje Babiše. Babiš často jakoby odpovídal na úplně jinou otázku

Trestně stíhaný premiér v demisi Andrej Babiš dal najevo, že dál bude premiérem. Pokud to nepůjde jinak, tak bude vládnout i s podporou komunistů a SPD Tomia Okamury. Hnutí ANO se však vyjádřilo jinak. Po bouřlivé diskusi prý padlo rozhodnutí, že budou obnovena jednání se sociální demokracií.

Když se o tom dozvěděl šéf ČSSD Jan Hamáček, poznamenal, že si počká, s čím Babiš přijde. „Pokud hnutí ANO stojí o obnovení jednání s ČSSD, představu si rádi vyslechneme. Naše strana je vždy otevřena serióznímu jednání ve prospěch této země a jejích obyvatel,“ uvedl. Jenže jednání s Babišem nemusí jít tak hladce, jak se teď může zdát.

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka má za to, že před týdnem Babiš bouchl ČSSD dveřmi před nosem a teď chce tytéž dveře znovu otevírat. Chvojkovi se zdá, že Babiš vlastně kličkuje a nepůsobí úplně důvěryhodně.

Narazil prý také prezident Zeman, který už zřejmě počítal s tím, že se zrodí vláda ANO s komunisty a Okamurou v zádech. Babiš se však možná zalekl toho, že by mu to mohlo zavřít dveře do EU, a on dává najevo, že chce v EU hrát svou roli, když může bez tlumočníků mluvit s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a dalšími politiky. Možná i proto hnutí ANO znovu otevřelo dveře ČSSD.  

Komentátor Martin Zvěřina má za to, že sice není jisté, jak takto obnovená jednání dopadnou, ale nepochybuje o tom, že je pro tuto zemi jen dobře, že byla obnovena.  

„Není vůbec jasné, jestli k nějaké dohodě se socialisty dojde, avšak ANO se poprvé projevilo jako politická strana, když dokázalo změnit, možná nepříliš silné, přesvědčení otce zakladatele. Mocenský kalkul mluví pro řešení navrhované prezidentem – snadné vládnutí ‚se smraďochy‘. Vydá-li se ANO v čele s předsedou, který se patrně bude muset vzdát minimálně části svého vládního snu, cestou kompromisu s některou z demokratických stran, může to vypadat jako neefektivní řešení, ale pro Česko to bude pozitivní,“ podotkl Zvěřina.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …