Lidovec Gabal na ČT: Zakazovat burkiny, to je jako když nám bolševik stříhal dlouhé vlasy

31.08.2016 22:51

Poslanci Marek Černoch (Úsvit) a Ivan Gabal zvolený za KDU-ČSL debatovali ve středečních Událostech, komentářích České televize o svobodě slova v naší zemi. Podle Černocha u nás hrozí omezování svobody slova, a to především ze strany ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera (ČSSD), takže je třeba ji důrazněji hájit. Nakonec došlo i k tomu, že Černoch obvinil z útoku na dva polské občany ve Velké Británii Brusel.

Lidovec Gabal na ČT: Zakazovat burkiny, to je jako když nám bolševik stříhal dlouhé vlasy
Foto: Marek Černoch
Popisek: Marek Černoch

Opoziční Úsvit sepsal návrh ústavního zákona, podle kterého by parlament nesměl omezit svobodu slova či tisku. Vláda však tento návrh odmítla, a to i s přihlédnutím k historii Evropy. Adolf Hitler si tak dlouho hlásal, co mu bylo libo, až svými propagandistickými projevy získal v Německu absolutní moc. Díky ní naopak uvrhl svět do druhé světové války.

Černoch na návrhu Úsvitu přesto trvá a vysvětluje proč. „My jsme byli motivováni nápadem pana (Jiřího) Dienstbiera (ČSSD), jenž chtěl vybrat člověka, který bude cenzurovat projevy,“ prozradil Černoch, odkud se vzal návrh Úsvitu. To podle hosta nemění nic na tom, že máme zákony, které člověku dávají jisté limity, v nichž se musí každý občan pohybovat. Kupříkladu popírání holocaustu je v rozporu s českým právním řádem. „Vy sám jste byl svědkem toho, kdy pan Dienstbier říkal, že se bude kontrolovat, co se dává na facebooky a co se nedává na facebooky,“ obrátil se Černoch na kolegu.

Gabal oponoval, že patří ke generaci, která byla komunistickým režimem považována za extremistickou, když nosila dlouhé vlasy. Je proto na problematiku svobody slova v demokratické společnosti velmi citlivý. Zdá se mu však, že v Česku je prostor pro svobodu slova dostatečný. Ukazuje to i rozhodnutí soudu ve věci červených trenýrek na Pražském hradě.

Pak je tu ale extrém, který je podle Gabala jasně za hranou. „Pan Konvička rozpoutal zamaskovanou extremistickou akci na Staroměstském náměstí a vidíme, co to vyvolalo,“ připomněl Gabal. Černochovi navíc vytkl, že Úsvit postupuje absolutně nesmyslně, jestliže chce absolutní svobodu slova zakotvit v ústavě a na straně druhé ti samí politici chtějí, aby o překročení hranice svobody slova rozhodovaly normální soudy. Takže v tom by normální soudy byly nadřazeny soudu ústavnímu, což je logický nesmysl.

Nemluvě o tom, že Úsvit na jedné straně prosazuje absolutní svobodu slova a na straně druhé chce zakazovat nošení burkin. To už Gabalovi připomíná stříhání vlasů za časů bolševika. „Mně přijde absurdní, že se u nás dají normálně koupit čepice sovětské armády, která nás tu dvacet let okupovala, ale vadí nám burkiny, které tu nemáme,“ kroutil hlavou Gabal.

Černoch okamžitě zareagoval. „Ta sovětská armáda, to je minulost, zatímco burky, plavky a islamizace je nebezpečná budoucnost,“ zaznělo z úst poslance Úsvitu. Před radikálním islámem je třeba mít se na pozoru.

S tím Gabal jednoznačně souhlasil, byť upozorňoval, že je třeba důsledně rozlišovat islám a islamismus. Není to totéž. Islamismus je třeba monitorovat a bránit se mu, o tom není sporu. Jenže v Česku podobné problémy nemáme.

Nakonec se hosté vyjádřili i k brutálnímu útoku na skupiny mladých lidí na dvojici polských občanů. Jeden z napadených Poláků na následky útoků zemřel. Podle Gabala na tomto příkladě vidíme, kam může vést přiživování nenávisti proti lidem, kteří jsou „jiní než my“. V rámci kampaně o Brexitu se hodně mluvilo o Polácích, Češích a jiných Východoevropanech, kteří napříště nemají být v zemi vítáni. Jestliže toto zdůrazňování jinakosti vede ke smrti člověka, je to podle Gabala strašně špatně.

Černoch tento argument uznal, jen ho rozšířil. Z vyvolávání nevhodných nálad obvinil předsedu Evropské komise Jeana-Clauda Junckera a jiné evropské politiky. Právě ti prý totiž svým necitlivým přístupem k Britům nesou vinu na odchodu Britů z EU. „Není to ale vina Bruselu a paní Merkelové a vůbec celé té situace jako takové, která vyvolala Brexit?“ kladl otázku Černoch. V tu chvíli přišla další otázka, a to z úst moderátora. „Mohu se zeptat, jestli si myslíte, zda za útok na ty Poláky může Evropská unie,“ ptal se obratem moderátor. „Když to vezmeme ad absurdum, tak ano,“ konstatoval Černoch.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…