Lidovec Svoboda: Varování Schwarzenberga katolíkům. To je paradox

19.03.2013 10:28

Místopředseda KDU-ČSL Pavel Svoboda si v diskusi Lidových novin všímá paradoxu v projevu vicepremiéra vlády Karla Schwarzenbergra, který pronesl 9. března ve Svatovítské katedrále na Pražském hradě. Při příležitosti zahájení cyrilometodějských oslav se zde shromáždilo duchovenstvo a řada hostů. A právě zde z úst Karla Schwarzenberga zaznělo důrazné varování před nedostatečným distancováním věřících od státu a politiků.

Lidovec Svoboda: Varování Schwarzenberga katolíkům. To je paradox
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ve volebním štábu Karla Schwarzenberga. Fenomén Karel zůstal nakonec poražen

Pavel Svoboda upozorňuje na skutečnost, že výzvy papežských encyklik k většímu zapojení věřících do veřejného života říkají pravý opak než kníže. Slova knížete jsou o to překvapivější, že právě nyní slušní politikové vyzývají občany, aby se zapojili do politiky a zabránili tak bujení korupce ve společnosti. Otázkou podle místopředsedy KDU-ČSL je, co tím odstupem od politiky kníže vlastně myslel. V konečném důsledku by to prý paradoxně mohlo vyznít jako výzva k neúčasti ve volbách. „Upřímnost, nebo efekt nechtěného?“ ptá se Svoboda.

Knížeti se již jednou podařilo vystoupit ze své politické odpovědnosti

„Schwarzenbergova slova ale také mohou být důkazem bystrosti tohoto zkušeného politika,“ píše Svoboda. „Šéf vládní politické strany a první místopředseda vlády, která dosahuje nejnižší oblíbenosti v dějinách českého státu, již v prezidentských volbách dokázal v očích voličů vystoupit ze své politické odpovědnosti,“ dodává místopředseda KDU-ČSL. Jako vicepremiér vlády, která měla osmiprocentní důvěru veřejnosti, sám získal zhruba 25 procent voličských hlasů.

Podle Svobody je poslední vyjádření Schwarzenberga opět pokus vystoupit ze své odpovědnosti, tentokrát na úrovni katolictví. „Já katolík, radím vám, katolíkům, abyste si na ty proradné politiky dávali pozor. A mnohý volič jistě byl potěšen, jak to ten „náš“ kníže těm politikům natřel,“ uzavírá Svoboda na stránkách LN.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…