Lidovecký kameňák. Forrest Gump. Bartoš, Ferjenčík a další si utahují z „převratných změn" v KDU-ČSL

31.03.2019 10:43

Lidovci si zvolili nového předsedu a poslední den sjezdu v Brně slaví své sté narozeniny. K významnému jubileu si členové strany dali zvláštní dárek. KDU-ČSL přejmenovali na KDU-ČSL. Pokud se vám to zdá jako vtip, nejste jediní. Dobře se baví i pirátští poslanci.

Lidovecký kameňák. Forrest Gump. Bartoš, Ferjenčík a další si utahují z „převratných změn" v KDU-ČSL
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

Křesťanská a demokratická unie – Československá strana lidová byla založena v roce 1919. Od té doby lidovci promlouvali do československé i české politiky. V dobách nadvlády komunistů byli lidovci součástí Národní fronty a jak na sjezdu v Brně připomněl i dnes již bývalý předseda strany Pavel Bělobrádek, i lidovci měli své kolaboranty.

Anketa

Vítáte zvolení Ladislava Jakla do RRTV?

95%
5%
hlasovalo: 21617 lidí

Po roce 1989 se však lidovci vrátili na demokratickou cestu a skoro celých 30 let byli pověstným jazýčkem na vládních vahách.  

Ke stým narozeninám si křesťanští demokraté dali zvláštní dárek. Usnesli se, že už se nebudou jmenovat Křesťanská a demokratická unie – Československá strana lidová, ale budou používat jen onu zkratku KDU-ČSL. Mohlo by se tedy stát, že až se jednoho dne mladí lidé budou zajímat o to, co ona zkratka znamená, možná už se toho nedopátrají.

Konkurenční Piráti se nad změnou lidoveckého názvu dobře baví. Poslanec Mikuláš Ferjenčík označil postup lidovců za „politický kameňák“, který bude uzavřen tím, že si lidovci nakonec budou říkat lidovci.

Mikuláš Ferjenčík

  • Piráti
  • Právě jsem se vrátil z Parlamentu.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

V následné diskusi zaznělo, že přejmenovat KDU-ČSL na KDU-ČSL je pořád lepší než nápad ČSSD přejmenovat se jen na SD, čili Sociální demokracie. Občané, kteří se zajímají o historii, by si totiž mohli vzpomenout, že zkratku SD používala i nacistická Bezpečnosti služba neboli Sicherheitsdienst. Jejím hlavním úkolem bylo shromažďovat informace o obyvatelstvu, které mohla následně využít jak nacistická strana, tak jednotky SS.

Možná i kvůli historickým konotacím spojeným se zkratkou SD se nakonec sociální demokraté rozhodli, že zůstanou u svého tradičního názvu a tradiční zkratky.  

Z lidovců si diskutéři tropili srandu, když psali, že přejmenování KDU-ČSL na KDU-ČSL je zřejmě ukázka nového svěžího vánku ve straně.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…