Lídr liberecké ODS: Nabízíme jasnou vizi a prokazatelné výsledky předchozí vlády

08.10.2013 14:46

,,ODS jde do předčasných parlamentních voleb s jasnou vizí, s jasným programem a prokazatelnými výsledky předchozí vlády, i když bohužel nedotáhla volební období až do konce.“ S jakým cílem ale kandiduje ona sama? Jaký má vzkaz pro voliče a v jaké ze stran shledává největší konkurenci? Již řadu let je Hana Moudrá (ODS) také starostkou České Lípy a ve své práci by chtěla pokračovat i nadále. Jak se ji ale doposud podařilo naplnit její cíle a co se snaží dělat pro zvrácení negativního demografického vývoje ve městě?

Lídr liberecké ODS: Nabízíme jasnou vizi a prokazatelné výsledky předchozí vlády
Foto: Redakce
Popisek: Hana Moudrá, ODS, starostka České Lípy

Paní starostko, jste jedničkou na kandidátce ODS v Libereckém kraji pro předčasné volby do sněmovny. V parlamentních volbách 2010 občanští demokraté v Libereckém kraji zvítězili, i když jen s minimálním náskokem před TOP 09 a ČSSD. Nyní ale strana nemá lehkou startovací pozici a nepřejí jí ani průzkumy. Proč by tak podle Vás nyní měli občané volit ODS? Co byste například vyzdvihla z programu strany, co u ostatních, především pravicových stran, postrádáte?

ODS jde do předčasných parlamentních voleb s jasnou vizí, s jasným programem a prokazatelnými výsledky předchozí vlády, i když bohužel nedotáhla volební období až do konce. ODS však voliči již znají, je to tradiční strana, která v zemi působí více než dvacet let a většinu tohoto času prosazuje čtyři základní body. V Libereckém kraji stranu reprezentují lidé, kteří mají zkušenosti s vedením měst a obcí, znají jejich problémy a vědí, jakým způsobem by se měly řešit. A chtějí tato řešení prosadit také na celostátní úrovni.

S jakým cílem kandidujte? A v kterém z lídrů jiných stran v Libereckém kraji vidíte Vy osobně konkurenci?

Jak jsem již zmínila výše, ODS v Libereckém kraji reprezentují lidé, kteří dlouhodobě působili či působí v samosprávě, jako starostové či místostarostové měst a obcí. Díky vědomostem, které ve své funkci načerpali, často vědí, jak pomoci samosprávám, aby si mnoho věcí mohly řešit samy, bez přispění státu. A mnohdy mají také mnoho námětů, jak řešit celostátní problémy. Domnívám se, že k lidem s těmito schopnostmi patřím i já a věřím, že jimi mohu přispět k řešení celostátních otázek. Konkurenci samozřejmě vidím především ve stranách, které se hlásí k pravé straně politického spektra, stejně jako ODS.

Mezi kandidáty ODS v kraji také není nikdo, kdo by se snažil mandát obhájit, tak jako v ostatních krajích, kde jsou navíc exposlanci často lídry. Domníváte se, že je to při současných preferencích strany výhoda či nevýhoda?

I na naší kandidátce máme exposlance, ale pořád to jsou lidé, které občané dobře znají a dokážou posoudit výsledky, které jejich dosavadní práce přinesla. Podle svého hodnocení by se poté měli lidé rozhodovat. Každý, kdo je na kandidátce ODS, by si tak Vaši otázku měl zodpovědět podle toho, jak moc si cení své vlastní práce. Já osobně mohu říci, že jsem hrdá na to, že jsem se nikdy nezpronevěřila svým zásadám. Záda mám stále rovná a v noci mohu klidně spát.

Infobox

Starostka Hana Moudrá

Mgr. Hana Moudrá

Narozena: 20. 4. 1966 v Rychnově nad Kněžnou
Vzdělání: SPgŠ - Střední pedagogická škola, VŠ - Akademie Jana Ámose Komenského

Praxe: 1984 – 1995 učitelka MŠ

            1995 - 2000 vedoucí oddělení dávek sociální péče na MěÚ Česká Lípa
            2000 - 2002 vedoucí odboru sociálních věcí na MěÚ Nový Bor
            2002 – 2004 místostarostka města Česká Lípa
            od roku 2005 starostka města Česká Lípa
            2004 – 2012 členka Zastupitelstva Libereckého kraje
            od roku 2012 – členka výboru sociálních věcí Zastupitelstva Libereckého kraje
            od roku 2013 – předsedkyně dozorčí rady v Nemocnici s poliklinikou Česká Lípa

Předsedkyní Sdružení obcí Libereckého kraje, členkou dozorčí rady Středočeských vodáren. Od roku 2000 je členkou Občanské demokratické strany, kde v současné době vykovává funkci předsedkyně místního sdružení Česká Lípa.

Zdroj: http://www.mucl.cz

Jste mimo jiné také předsedkyně místního sdružení ODS, předsedkyně dozorčí rady českolipské nemocnice a především také starostka České Lípy. Pokud byste uspěla, ponechala byste si i nadále mandát starostky? Například ČSSD, za níž kandiduje také řada komunálních politiků, přijala usnesení, ve kterém členům doporučuje se v případě úspěchu vzdát mandátu hejtmana i starosty. Jak se na kumulaci funkcí díváte Vy osobně?

Když člověk přijme nějakou funkci a nemusí to být jen v politice, je podle mého názoru potřeba, aby ji ten daný člověk vykonával zodpovědně. To znamená, aby udělal vše pro to, aby byl ve funkci užitečný. Musí především vědět, že na povinnosti spojené s funkcí má kompetence a čas a musí věřit, že dokáže věci obrátit k lepšímu. Já osobně přistupuji tímto způsobem ke všem svým funkcím. Jsem přesvědčená, že bych souběh obou funkcí, tedy starostky a poslankyně, zvládla. Postu starostky se tedy vzdát nechci.

Starostkou města jste ale již od roku 2005. Když se ohlédnete zpět, co považujete za své největší úspěchy? A podařilo se Vám naplnit všechny Vaše priority?

Za těch osm let jsem pyšná hned na několik věcí. Samozřejmě k nim patří dokončení několika velkých staveb, a to především cyklostezky Varhany z České Lípy do Kamenického Šenova. Jsem také ráda za to, že město Česká Lípa má stále finanční rezervy, snaží se vyhýbat úvěrům, hospodaří rozumně a šetrně. Máme také propracovaný grantový systém, ve kterém myslíme nejen na sportovce, ale také kulturu, školy, sociální projekty, cestovní ruch. Jsme také velmi otevřeným úřadem, pořádáme hodiny pro veřejnost, máme speciální rubriky na dotazy, závady a nedostatky, zveřejňujeme seznamy veřejných zakázek nad rámec zákonných povinností, materiály na jednání zastupitelstva poskytujeme předem. Žádného člověka s dotazem či prosbou neodmítneme. V ulicích je čisto, máme sofistikovaný systém sběru a třídění odpadu… To vše přispívá k dobré image města.

Nejste ale místním rodákem. Čím si Vás tak město získalo a co se Vy osobně snažíte z pozice starostky dělat pro jeho rozvoj tak, aby se Vám podařilo zvrátit například i negativní demografický vývoj ve městě?

Uvědomujeme si, že obyvatel v České Lípě za posledních několik let ubylo. Může za to samozřejmě vysoká nezaměstnanost, ale také současná móda stavět si rodinné domky v malých vesničkách. Pro to, aby se lidé zase začali do města stěhovat, je dle mého názoru potřeba udělat to, aby se v něm dobře žilo. To znamená, aby lidé měli kvalitní služby, zajištěnou bezpečnost, dostatek míst v mateřských a základních školách, dobré dopravní spojení. Samozřejmě také musí mít možnost mít kde bydlet a kde pracovat. V květnu jsme v zastupitelstvu schválili nový územní plán města, kde jsou připravené lokality pro výstavbu rodinných domů v Dolní Libchavě, Častolovicích a v České Lípě na Ladech. Přibyly tam samozřejmě také plochy pro průmyslovou výrobu. S řediteli velkých firem jsem v pravidelném kontaktu. V případě, že by měli zájem o rozšíření výroby, snažíme se jim vyjít vstříc a ceny za pozemky snížit na minimum. Samo město také zaměstnává dlouhodobě nezaměstnané na veřejně prospěšné práce.

Architekti chtějí v Lípě s lidmi diskutovat o osudu obchodního domu OD Banco. I přesto, že na objekt je vydaný demoliční výměr, který potvrdilo i město Česká Lípa, jeho budoucnost je nejistá. Jak se k němu stavíte Vy osobně?

Předně je potřeba říci, že demoliční výměr nepotvrdilo město, ale stavební úřad, který s městem jako se samosprávou nemá absolutně nic společného. Osobně si myslím, že Banco má určitou architektonickou hodnotu, která by se měla chránit. Zároveň je však nutné také říci, že budova je již 30 let stará a zasloužila by si zřejmě citlivou rekonstrukci.

Máte nějaký vzkaz pro voliče?

Přeji jim šťastnou ruku. Ať zvolí podle svého nejlepšího svědomí a vědomí tak, aby svého rozhodnutí nemuseli po celé volební období litovat. Jak jsem již zmínila, ODS v Libereckém kraji reprezentují lidé, kteří dlouhodobě působili či působí v samosprávě, jako starostové či místostarostové měst a obcí. Díky vědomostem, které ve své funkci načerpali, často vědí, jak pomoci samosprávám, aby si mnoho věcí mohly řešit samy, bez přispění státu. A mnohdy mají také mnoho námětů, jak řešit celostátní problémy.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…