Lídři vládních stran proberou, jak dál s novou koaliční smlouvou

09.01.2013 6:44

Obnovení prací na aktualizované koaliční smlouvě, ale nejspíš také personální otázky by mohli dnes řešit na svém setkání lídři stran vládní koalice. Premiér Petr Nečas (ODS) se sejde se svými vicepremiéry Karolínou Peake (LIDEM) a Karlem Schwarzenbergem (TOP 09) po jednání vlády, aby definitivně zažehnali poslední z řady krizí vládní koalice.

Lídři vládních stran proberou, jak dál s novou koaliční smlouvou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředsedkyně vlády Karolína Peake

 Peake a její uskupení v úterý rozhodli o svém pokračování ve vládě s tím, že nejvíce šancí prosadit své priority mají právě pomocí nové koaliční smlouvy. Strana LIDEM tak revidovala své předvánoční usnesení odejít z kabinetu k 10. lednu, které přijala na protest proti rychlému odvolání Peake z ministerstva obrany.

Kdo usedne na obraně?

Novou koaliční smlouvu chtějí mít strany hotovou do konce ledna. Práce na ní byly prozatím zastaveny právě v důsledku koaliční roztržky.

Jasné ale zatím není ani to, kdo po odvolání Peake povede ministerstvo obrany, nyní dočasně řízené samotným premiérem. LIDEM své angažmá v resortu, který na týden získaly výměnou za to, že se vzdaly ministerstva dopravy, už považují za uzavřené. Jméno nového ministra tedy zřejmě oznámí přímo premiér Nečas, spekuluje se v této souvislosti o nynějším náměstkovi Vlastimilu Pickovi.

Peake už také naznačila, že by měla zájem stát se opět předsedkyní vládní legislativní rady, kterou nyní vede ministr bez portfeje Petr Mlsna.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…