Lidské trosky, rozvrat, kriminalita. Poslanec Úsvitu radí, na co si vzpomenout, když začnou politici chválit příjmy z hazardu

18.09.2014 17:34

Poslanec Úsvitu Milan Šarapatka odsuzuje argument zastánců herních automatů, že do obecních rozpočtů přinášejí spoustu peněz. Na svůj profil na ParlamentníchListech.cz píše, že peníze, které by nespadly do automatů, by dotyční utratili jinak a lépe a odvedli by je tak také do obecní či státní kasy. Jen by se neroztáčel kolotoč negativních jevů spojených s hazardem.

Lidské trosky, rozvrat, kriminalita. Poslanec Úsvitu radí, na co si vzpomenout, když začnou politici chválit příjmy z hazardu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lídr pražské kandidátky za hnutí Úsvit Milan Šarapatka

Jak Milan Šarapatka napsal, tradičním tématem před komunálními volbami je právě hazard. On sám podle svých slov doufá, že extrémně liberální přístup, který řadu našich měst včetně Prahy zaplavil hernami, už snad byl opuštěn.

Automaty podle Šarapatky vysávají z lidí peníze a dělají z nich lidské trosky, a proto je téma stále aktuální.  „Už proto, že stále až příliš často slýcháme ospravedlňující argument, kolik peněz herny přináší na daních obecním rozpočtům,“ píše poslanec a zjevně argument považuje za lichý.

Argumenty ve prospěch heren jsou často účelové

„Kdyby lidé neutráceli statisíce ve výherních automatech, mohli by je investovat mnohem rozumněji a do obecního rozpočtu by se nejspíš vrátily také. A navíc by města a stát nemusely investovat do všeho, co tento patologický jev přináší. Ať už je to vytížená policie nebo terapie závislých gamblerů nebo kriminalita motivovaná gamblerstvím,“ míní Šarapatka.

Celý komentář Milana Šarapatky ZDE:

Argumenty ve prospěch heren jsou podle něj často účelové a zastírají to nejpodstatnější. „Výnosy v podobě daňových odvodů do obecních rozpočtů jsou tak vysoce převáženy náklady, které jsou diferencovanější, ale o to vyšší. Hovořit pouze o jedné straně této rovnice je zatajováním pravdy. Tak si to uvědomme pokaždé, když slyšíme, jak jsou ty herny přínosné,“ nabádá politik z Úsvitu přímé demokracie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…