Lipavský: Pozor na ruské dezinformace. I „stažení jednotek“ je dezinformace

20.02.2022 19:51

Ministerstvo zahraničí připravuje další zdravotnickou pomoc Ukrajině ve výši deseti milionů. Na tiskové konferenci po dnešním jednání krizového štábu Ministerstva zahraničí to dnes řekl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Ministerstvo podle něj zřizuje dvě pracovní skupiny, jedna se bude zabývat vyhodnocováním situace na Ukrajině, druhá humanitární pomocí a její přípravou. Dnes nebo v pondělí chce úřad vydat aktualizované doporučení k cestování na Ukrajinu, jeho znění úřad dopracovává. Ministr opětovně Čechy vyzval, aby do země necestovali.

Lipavský: Pozor na ruské dezinformace. I „stažení jednotek“ je dezinformace
Foto: flickr.com
Popisek: Jan Lipavský (Piráti)

Ministr po zasedání krizového štábu ministerstva, který se sešel k ukrajinské krizi potřetí, řekl, že úřad pečlivě zvažuje všechny možné scénáře a vyhodnocuje jejich pravděpodobnost.

Apeloval na české občany, aby byli opatrní vůči dezinformacím, které se týkají situace na Ukrajině. Rusko podle něj vytváří scénáře, které by mohly ospravedlnit případnou invazi na Ukrajinu. Za součást dezinformací označil například informaci z tohoto týdne, že Rusko začalo stahovat část svých jednotek od hranic s Ukrajinou. Ve skutečnosti podle něj naopak vojáků přibylo, podle dostupných informací se jejich počet blíží 200 000.

Ministerstvo podle něj ještě dnes nebo v pondělí vydá aktualizované cestovní doporučení. Úředníci jeho text nyní dopracovávají, Lipavský ho proto blíže nekomentoval. Vyzval ale Čechy, aby na Ukrajinu necestovali. Pokud v zemi jsou, měli by zvážit urychlený návrat, protože přibývá leteckých společností, které omezují lety na Ukrajinu. V systému Drozd, do kterého se mohou registrovat cestovatelé, ministerstvo eviduje 114 českých občanů, kteří aktuálně pobývají na Ukrajině. Úřad je s nimi v kontaktu.

Česká ambasáda v Kyjevě zůstává i nadále podle Lipavského otevřená a na místě zůstává například konzul, aby byla dostupná konzulární činnost.

Naposledy krizový štáb Ministerstva zahraničí zasedal v pondělí. Od té doby napětí na východě Ukrajiny stále stoupá a západní země se obávají rozsáhlého válečného konfliktu. Česká diplomacie opakovaně vyzvala k mírovému a diplomatickému řešení. Rusko vyzvala, aby přestalo situaci eskalovat.

Ministerstvo již před týdnem varovalo české občany, aby necestovali na Ukrajinu a do Běloruska. Čechům, kteří v těchto zemích jsou, úřad doporučil zvážit jejich opuštění. Zpřísnil také činnost ambasády a konzulátu. Už dříve z Kyjeva odcestovali rodinní příslušníci pracovníků ambasády. Na velvyslanectví podle pondělního vyjádření náměstka ministra zahraničí a vedoucího pracovní skupiny k situaci ve východní Evropě Martina Dvořáka (STAN) zůstalo přes dvacet pracovníků, na generálním konzulátu ve Lvově zhruba třicet. Konzulát by měl být posílen o další čtyři zaměstnance.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…