Lipavský věří: Sankce Rusko těžce zasáhnou. Pochválil tamní opozici

25.02.2022 10:36

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) oznámil, že EU přijala další balík sankcí proti Rusku za vpád ruských vojáků na Ukrajinu. Tyto sankce jsou podle ministra velmi tvrdé. Ocenil odvahu těch Rusů, kteří přímo v Rusku otevřeně protestují proti válečné agresi prezidenta Vladimira Putina.

Lipavský věří: Sankce Rusko těžce zasáhnou. Pochválil tamní opozici
Foto: flickr.com
Popisek: Jan Lipavský (Piráti)

Jan Lipavský přivítal, že se EU jasně postavila za celistvost Ukrajiny a sankce, které EU uvalí na Rusko za přepadení Ukrajiny, budou opravdu citelné.

„Chtěl bych říct, že ty sankce jsou bezprecedentní a že Rusko těžce zasáhnou,“ zaznělo od Lipavského na tiskové konferenci před kamerami ČT s tím, že česká vláda se shodla na tom, že na Rusko je třeba uvalit ty vůbec nejtvrdší sankce. Naproti tomu Ukrajina dostane od Česka pomoc. Mohlo by to být až 300 milionů korun. „Ta vůle pomáhat Ukrajině je opravdu velmi vysoká,“ uvedl Lipavský s tím, že se hledají různé cesty, jak Ukrajině pomoci.

Ministr ocenil, že proti válce s Ukrajinou, proti zvěrstvům, které odstartoval ruský prezident Vladimir Putin svým rozkazem k útoku na Ukrajinu, protestují lidé i přímo v Rusku. „Tito lidé prokazují obrovskou odvahu,“ poznamenal ministr na adresu Rusů, kteří otevřeně protestují proti válečné politice Vladimira Putina.

Z úst ministra také zaznělo, že možná ještě dojde na odstřižení Ruska z mezinárodního platebního systému SWIFT, ale prozatím je to jen možnost, která se bude řešit, až budou aktivovány již dojednané sankce.

Ministerstvo zahraničí z bezpečnostních důvodů prozatím uzavírá generální konzulát ve Lvově.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

12:50 Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

Karel Havlíček se kroutil „jako špína nad kanálem“. Šéf Pirátů Ivan Bartoš se v nedělní Partii na CN…