Liška nebo Bursík? Zelení odstartovali sněm a zvolí předsedu

23.11.2012 21:10 | Zprávy

Dnešním dnem propukl celostátní volební sněm Strany zelených v České Třebové, který potrvá až do neděle. Jedním z nejdůležitějších bodů programu je volba předsedy strany, v níž bude bojovat Ondřej Liška, současný šéf strany, proti bývalému předsedovi Martinu Bursíkovi.

Liška nebo Bursík? Zelení odstartovali sněm a zvolí předsedu
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

 

Sjezd zelených zahájil předseda strany Liška. Jménem předsednictva strany navrhl, aby pracovní předsednictvo sjezdu bylo pětičlenné, proti čemuž nevznesl nikdo námitky. Jak velí tradice, zazněla i česká a evropská hymna.

Na programu je dnes ještě schválení programu a jednacího řádu sjezdu spolu s novelou jednacího a volebního řádu Strany zelených, dále se budou předkládat zprávy ústředních orgánů o činnosti a hospodaření strany. Se svým projevem vystoupí i host sjezdu, senátor Libor Michálek.

Boj o místo předsedy strany

Hlavní program propukne však až v sobotu, kdy se o post předsedy strany mezi sebou utká Liška s Bursíkem.  Mezi oběma kandidáty panují nyní rozpory. Shodnou se pouze na tom, že ani jeden z nich by nepřistoupil na společnou vládu s komunisty.

"Mé srdce a plíce dýchají za Stranu zelených," řekl Bursík před pár dny při veřejné debatě s Liškou.  "Vítám po třech letech obnovený zájem Martina Bursíka o Stranu zelených," pronesl ironicky Liška a vyčetl mu, že pod jeho vedením zelení vstoupili v roce 2006 do koalice s občanskými demokraty a lidovci.

Mimo to proběhne i volba 1. místopředsedy a předsednictva strany.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

MUDr. Ivan David, CSc. byl položen dotaz

členství v EU

Dobrý den, jestli vás chápu dobře, tak jste před 20 lety byl pro vstup do EU, ale teď z ní chcete vystoupit. Co vás nejvíc zklamalo? A jestli tehdy byl podle vás náš vstup do EU nevyhnutelný, není i teď naše setrvání v ní nevyhnutelné? Protože EU asi ještě min nějaký čas existovat bude, a otázkou je...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Klub Saša. Všichni europoslanci ODS provázáni

21:50 Klub Saša. Všichni europoslanci ODS provázáni

Nejsilnější vládní strana ztratila jeden europarlamentní mandát a vyšle do Bruselu tři poslance. Zaj…