Lithium? Zaorálek vytáhl na Babiše jinou věc, o které prý dobře ví a lidem to ublíží

17.10.2017 7:40

Volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek se v rozhovoru pro MF Dnes vymezil proti vládě, v níž by po volbách působil i lídr hnutí ANO Andrej Babiš. Podle Zaorálkových slov by vláda s Babišem byla směšná, kvůli Babišovým policejním obviněním.

Lithium? Zaorálek vytáhl na Babiše jinou věc, o které prý dobře ví a lidem to ublíží
Foto: Daniela Černá
Popisek: Lubomír Zaorálek

Zaorálek v rozhovoru mimo jiné také uvedl, jak vnímá celou situaci kolem lithia. Uznává, že za patálie s memorandem za stranu odpovídá. Zároveň jej však štve, že je tady řada velkých témat, a my se zabýváme kauzami, které jsou falešné. „Pro mě to je podpásovka. Každý, kdo se zabývá kompetencemi ministrů, tak ví, že ministr Brabec je pánem geologického průzkumu, a on má a v kterékoli chvíli měl možnost zasáhnout, pokud měl pocit, že to je strategické riziko. A za to, že Ministerstvo průmyslu a obchodu na sebe vzalo tu roli za něj a začalo ve věci lithia něco dělat, za to by měl spíš poděkovat. Nakonec on sám přiznal v dopise, že to byl správný krok, poukázal Zaorálek. 

Anketa

Kdo nejvíc vydělal na včerejší mimořádné schůzi o lithiu?

18%
17%
1%
60%
hlasovalo: 3814 lidí

A zastal se ministra průmyslu a obchodu Jiřího Havlíčka. „Můžeme Havlíčka kamenovat za to, že věřil, že jeho kroku Babiš a ANO nezneužije. To, co se stalo, mi prostě přijde jako prasárna. Není to pěkné nejen vůči nám, ale ani voličům, kteří před volbami místo skutečných témat řeší technické detaily dění na úřadech,“ dodal Zaorálek. 

Následně upozornil na skutečnost, že v celé bouři zaniklo to, že ministr financí za hnutí ANO nyní předložil na vládu materiál o 200 tisících volných pracovních místech, která by se mohla zaplnit zahraničními pracovníky. 

„Pan Babiš byl u všech jednání Bezpečnostní rady státu a ví, že migrace z některých těch zemí, jež jsou v tom materiálu vyjmenovány, je spojena s velkými bezpečnostními riziky. Funguje tam organizovaný zločin. Vím, že těm lidem, kteří tu mají pracovat za 13,5 tisíce, polovinu z těch mezd vezme mafie, která se na to nabaluje. Jak je možné, že někdo, kdo tyto informace má, navrhuje sem tyto zahraniční pracovníky pouštět?“ rozčílil se Zaorálek s tím, že však nechce dělat podobný rámus jako Babiš v kauze lithium. Doslova uvedl, že se nechce chovat jako smyslů zbavený. 

Závěrem rozhovoru řekl pak i to, zda by přijal nabídku Andreje Babiše na funkci ministra zahraničí v jeho vládě. „Ministerstvo zahraničí pro mě není tak zajímavé jako program ČSSD. A mě bude zajímat to, co řekne na body, jež jsou pro nás klíčové. Hlavně na nízké mzdy,“ sdělil Zaorálek se slovy, že Babiš však sám ve svých fabrikách zaměstnává lidi s nízkými mzdami a plánuje do země vozit otroky. „S panem Babišem jako s osobou a s programem vození statisíců lidí já do ničeho nepůjdu,“ řekl jasně. 

V deníku Blesk se pak Zaorálek vyjádřil k nízkým mzdám v Česku, kdy lidé zde podle něj žijí od výplaty k výplatě. „A je velice povedený výrok Andreje Babiše v té jeho knize o snech, kde říká, že v normální české rodině má muž 15 tisíc a 12 tisíc žena. A on se tváří, že tak je to správné. A to je právě ta katastrofa, zemi se daří, ale jak lidi mají vyžít s těmito penězi?“ zmínil Zaorálek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…