Litva pod tlakem migrantů. Je jich sedmkrát více než za předchozí tři roky dohromady

24.07.2021 12:00 | Bleskově

ČR poskytne pobaltské Litvě materiální pomoc v reakci na mimořádnou migrační a bezpečnostní situaci. Litva na hranicích s Běloruskem aktuálně čelí velkému přílivu nelegálních migrantů. Materiální dar ve výši 3,2 milionu korun uvolnilo Ministerstvo vnitra z programu Pomoc na místě. O kroku informovala Klára Dlubalová z resort Jana Hamáčka.

Litva pod tlakem migrantů. Je jich sedmkrát více než za předchozí tři roky dohromady
Foto: archiv
Popisek: Pobaltí

Anketa

Roman Janoušek se přibelhal do vězení. Myslíte, že je na tom zdravotně opravdu tak zle?

hlasovalo: 18461 lidí
Situací na litevsko-běloruských hranicích se minulý týden na svém jednání ve Slovinsku zabývali ministři vnitra EU. Ministr vnitra Hamáček vyjádřil Litvě svou solidaritu a podporu a potvrdil, že Česko je připraveno pomoci jak finančně, tak materiálně a vysláním svých expertů.

Litva k 6. červenci zaznamenala 1416 nelegálních přechodů přes hranice, což je sedmkrát více než za předchozí tři roky dohromady.

„Pro Českou republiku je nepřijatelné využívání migrace jako nástroje tlaku na Evropskou unii nebo její jednotlivé členské státy. V žádném případě nechceme, aby situace na litevsko-běloruských hranicích eskalovala, a proto musí následovat naše rychlá pomoc. S materiální pomocí dnes do Litvy vyrazili naši hasiči a o další finanční pomoci na ochranu hranic aktuálně jednáme,“ uvedl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Hasičský konvoj s humanitární pomocí by měl do Litvy dorazit v sobotu. Pro nově vybudovaný tábor při litevsko-běloruských hranicích poveze 20 stanů, 100 skládacích lůžek s matrací, 500 dek, 20 topidel a 500 spacích pytlů.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…