Lockdown je nevyhnutelný, řítíme se proti zdi. Čím dříve to přijde, tím lépe, říká expert na data

16.10.2020 11:49

Řítíme se proti zdi, bude to náraz, lockdown je nevyhnutelný, čím dříve přijde, tím lépe, říká datový analytik a koordinátor vědecké skupiny Covid-Czechia Petr Ludwig v rozhovoru pro Právo, zveřejněném na server Novinky.cz. Upozorňuje na blížící se přetížení nemocnic.

Lockdown je nevyhnutelný, řítíme se proti zdi. Čím dříve to přijde, tím lépe, říká expert na data
Foto: Repro Facebook
Popisek: Petr Ludwig nabádá k nošení roušek

„Naše vědecká skupina si myslí, že čím dřív lockdown přijde, tím bude kratší, a tím míň zasáhne ekonomiku. Teď už je nevyhnutelný, takže doporučujeme ho udělat co nejdřív,“ upozorňuje.

Data podle Ludwiga jasně ukazují, že dojde k přetížení nemocnic, které už dnes mají vážné problémy. „V horizontu dní u malých nemocnic a v horizontu týdnů u velkých nemocnic. Celé září a říjen totiž exponenciálně roste počet hospitalizací a současně s tím roste počet kritických hospitalizací. Zároveň do toho roste exponenciálně počet nakažených lékařů a sester,“ dodává.

„Dneska se řítíme autem proti zdi a teď je potřeba dupnout na brzdy. Budeme ale již brzdit náraz, který s pravděpodobností hraničící s jistotou nastane,“ pokračoval s tím, že nejoptimističtější scénář by byl, že by přišel zázračný lék, ale ten je skoro vyloučený. „Jedna z nejlevnějších věcí je, aby obyvatelstvo opravdu začalo používat roušky. Všichni,“ uzavírá datový analytik.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…