Loď s květinami pro Havla popluje tři dny po Vltavě a Labi

29.12.2011 16:10

Plavba s květinovými dary, které lidé přinesli minulý týden k rakvi prezidenta Václava Havla, bude zřejmě rozdělena do tří dnů. Ponton s květinami vyrazí na cestu po Vltavě a Labi v sobotu v 10:00. Svou pouť by měl skončit v pondělí v Děčíně.

Loď s květinami pro Havla popluje tři dny po Vltavě a Labi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotografie, květiny a svíčky. Typické zátiší vzpomínek na Václava Havla

S nápadem na uspořádání plavby s květinami, která by symbolicky uzavřela Havlovu životní pouť, přišel hudebník Michael Kocáb a výtvarník David Černý. Havlova rodina i lidé z jeho kanceláře byli prý dojati množstvím květin, které lidé k rakvi s ostatky bývalého prezidenta přinesli. Květiny jsou nyní shromážděny v centru Pražská křižovatka, kde pokrývají celou podlahu.

Na pontonu podle tajemnice Havlovy kanceláře Sabiny Tančevové zřejmě budou jen květiny a věnce. Mělo by jít o tichou plavbu po řece. Výletní lodě budou plavidlo doprovázet k pražské Štvanici. Pokračovat pak bude už jen s výletní lodí Lužnice. Plavidla organizátorům poskytla Pražská paroplavba. Podle předběžného plánu by loď s květinami měla první den dojet do Mělníka, druhý do Ústí nad Labem a třetí do Děčína.

Ukončení Havlovy životní poutě nastane v Děčíně

"Loď s květinami popluje po Vltavě a Labi přes pražské Holešovice, Mělník, Roudnici nad Labem, Litoměřice, Lovosice, Ústí nad Labem a Děčín. Bude tak ukončena životní pouť Václava Havla," uvedli organizátoři akce ve středu. "Přijměte naše pozvání a věnujte i při této příležitosti tichou vzpomínku výjimečnému člověku," dodali v tiskovém prohlášení.

Václav Havel zemřel v neděli 18. prosince na své chalupě na Hrádečku, kde v posledních měsících pobýval. Rakev s jeho ostatky pak byla v pondělí a v úterý vystavena v duchovním centru Pražská křižovatka, kam mu nosily květiny a přišly se s ním rozloučit tisíce lidí. Tisícové zástupy doprovodily exprezidenta ve středu i na jeho cestě z tohoto odsvěceného kostela ve středu Prahy na Hrad, v pátek následoval státní pohřeb s církevním obřadem. Smuteční týden uzavřel soukromý obřad v krematoriu ve Strašnicích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…