Lodě s uprchlíky vracet tam, odkud vypluly, říká jasně Zahradil z ODS

15.06.2015 8:35

Hranice EU se musí stát nepropustnou. Toho se dá dosáhnout tím, že převaděčské lodě s uprchlíky se budou vracet zpět do přístavů, ze kterých vypluly. V rozhovoru pro dnešní Mladou frontu Dnes to uvedl europoslanec ODS Jan Zahradil. Řekl také, že současná generace klíčových evropských politiků si vystoupení Řecka z eurozóny nepřeje, a proto nakonec požadavkům současné aténské vlády vyhoví.

Lodě s uprchlíky vracet tam, odkud vypluly, říká jasně Zahradil z ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Zahradil

Podle Zahradila musí EU říci hraničním státům, tedy především Řecku, Itálii a Španělsku, že musí své hranice, které jsou zároveň i hranicemi schengenského prostoru, hájit. Jinak tu prý vzniká nebezpečí, že pokud to tyto státy nedokážou, začnou hranice uvnitř Unie hájit jiné státy a začne pomalu erodovat samotný Schengen. „S tou ochranou hranic je jižním státům možné na unijní úrovni pomoci. Musíme tu hranici učinit nepropustnou: vracet převaděčské lodě zpět do přístavů, odkud vypluly, a podobně,“ řekl Zahradil.

Vyjádřil se i k problematice Řecka. „Současná generace klíčových evropských politiků, reprezentovaná Angelou Merkelovou na národní úrovni a Jean-Claude Junckerem na té evropské, si prostě vystoupení Řecka ani z eurozóny nedovede představit,“ myslí si europoslanec. Proto zmínění politici podle něj odchod Řecka z eurozóny nepřipustí a udělají vše, aby se to nestalo. „Alexis Tsipras to ví moc dobře,“ domnívá se Zahradil. Podle jeho názoru proto nakonec řecká vláda vyhraje. „Dovydírá evropské politiky k tomu, že jí to všechno zaplatí, odpustí a odmažou a že se pojede dál,“ uvedl europoslanec.

Británie chce od zbytku EU ústupky. Jinak opravdu hrozí, že z Unie odejde

Podle jeho názoru britští konzervativci, kteří své zemi momentálně vládnou, vypíšou referendum o setrvání Velké Británie v EU. Sami si ale, stejně jako většina britského byznysu, odchod z Unie nepřejí. Chtějí ale prosadit určité ústupky ze strany kontinentální Evropy, hlavně Německa a Francie, v postavení Spojeného království vůči zbytku EU. Prý se to týká azylové politiky nebo sociální oblasti. „Pokud se však evropský establishment zatvrdí a řekne, že s Británií žádný obchod v tomto smyslu dělat nebude, tak skutečně hrozí, že si britští voliči odhlasují, ze z Unie odejdou,“ uvedl Zahradil s tím, že on sám si něco takového nepřeje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…