Lovec dezinformátorů Vrabel to tu balí, jede radit Bidenovi. Jan Schneider mu na závěr něco vzkázal

12.02.2021 11:29

František Vrabel, šéf firmy Semantic Vision, oznámil, že přestává vládě pomáhat v boji s dezinformacemi, protože kabinet Andreje Babiš (ANO) doporučení vydaná Vrabelovou firmou stejně ignoroval a dělal si věci po svém. Analytik Jan Schneider nabídl na Vrabelův konec spolupráce s vládou svůj pohled. Poděkoval koalici ANO a ČSSD, že spolupráce s Vrabelem skončila, protože takový člověk by podle Schneidera na takové pozici rozhodně pracovat neměl. Hrozné se mu zdá, že teď bude Vrabel pracovat pro vládu USA.

Lovec dezinformátorů Vrabel to tu balí, jede radit Bidenovi. Jan Schneider mu na závěr něco vzkázal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bezpečnostní analytik a komentátor Jan Schneider

Jan Schneider má za to, že Vrabel s vládou neměl spolupracovat, pokud si dovolil tvrdit, že šíření těch nesprávných informací je třeba omezovat.

„Velká většina politiků ale nechápe, co se ve skutečnosti děje. Jaká je role sociálních platforem. Skočili na špek obraně, kterou Facebook používá, že jde o svobodu slova. To vůbec není o svobodě slova. Právo mluvit neznamená mít právo tu vyřčenou zprávu šířit. Platformy mohou nebezpečnou komunikaci potlačit, nebo dokonce utnout velmi rychle. Samy to ale nedělají, protože postrádají dostatek společenské odpovědnosti,“ vyložil Vrabelův pohled na dezinformace Schneider. Pohled, který je podle analytika zcestný. Vyjádřil se v tomto smyslu v komentáři pro server První zprávy.cz

Připomněl, že již od roku 1976, tedy už od doby vlády komunistů v této zemi, oficiálně platilo, že se informace mohou šířit svobodně. V praxi to bylo jinak, komunisté tvrdě bránili svobodnému šíření informací, ale na to ostatně upozorňovali už signatáři Charty 77, kteří poukazovali na to, že komunisté porušovali své vlastní zákony. Sám Jan Schneider patřil mezi signatáře Charty 77 a nechápe, jak Vrabel může bez uzardění tvrdit to, co tvrdí.

Zajímavé Schneiderovi přijde, že potom, co firma ukončila spolupráci s českou vládou, se chystá navázat spolupráci s ministerstvem zahraničí Spojených států.  

„Takže jestli americký State Department pozval odborníka, jehož právní bezvědomí je ve zřejmé kolizi s Mezinárodním paktem o občanských a politických právech, pak to může naznačovat cestu, kterou se Bidenova administrativa hodlá vydat,“ napsal Schneider s odkazem na tento pakt, kde je deklarována svoboda každého jedince informace svobodně přijímat i šířit.

Pokud by se Bidenova vláda vydala cestou potlačování šíření svobodných názorů, tak by podle Schneidera Česko mělo nabídnout pomoc těm Američanům, kteří chtějí informace svobodně přijímat i šířit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…