Lukašenko vytáhl disidenta z letadla. Kulhánek: Předvolám velvyslance

23.05.2021 22:17

Silně odmítavé reakce vyvolal dnešní postup běloruských úřadů, které přinutily letadlo společnosti Ryanair na trase z Atén do Vilniusu přistát v Minsku, aby mohly zatknout novináře a kritika běloruské vlády Ramana Prataseviče. S kritikou vystoupila Evropská unie, NATO, Británie, Francie, Německo či Polsko. Ministr zahraničí ČR Jakub Kulhánek se rozhodl předvolat běloruského velvyslance.

Lukašenko vytáhl disidenta z letadla. Kulhánek: Předvolám velvyslance
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek

„Rozhodl jsem, že zítra na Ministerstvo zahraničních věcí bude předvolán běloruský velvyslanec. Bude mu sdělen ostrý protest s naprosto neakceptovatelným postupem ve věci přerušení civilního letu z Athén do Vilniusu v běloruském vzdušném prostoru,“ poznamenal na svém twitterovém účtu ministr Jakub Kulhánek.

Rozhodl jsem, že zítra na @mzvcr bude předvolán běloruský velvyslanec. Bude mu sdělen ostrý protest s naprosto neakceptovatelným postupem ve věci přerušení civilního letu z Athén do Vilniusu v běloruském vzdušném prostoru.

— Jakub Kulhanek (@JakubKulhanek) May 23, 2021

„Je neakceptovatelné, že běloruský režim zneužil mezinárodní letecké právo k pronásledování svých oponentů. Důrazně vyzýváme k vyšetření případu a k okamžitému propuštění Ramana Prataseviče a všech pasažérů letu Ryanairu do Vilniusu,“ psal Kulhánek v té souvislosti již odpoledne.

Je neakceptovatelné, že běloruský režim zneužil mezinárodní letecké právo k pronásledování svých oponentů. Důrazně vyzýváme k vyšetření případu a k okamžitému propuštění Ramana Prataseviče a všech pasažérů letu #Ryanair do Vilniusu.

— Jakub Kulhanek (@JakubKulhanek) May 23, 2021

Tisková služba úřadu běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka uvedla, že důvodem k odklonu letadla bylo podezření, že je na palubě bomba. Běloruská armáda poslala svou stíhačku, aby letadlo zadržela.

Společnost Ryanair uvedla, že byla běloruským řízením letového provozu informována o potenciální hrozbě na palubě jednoho ze svých letadel a byl jí nařízen odklon letounu do Minsku. Na palubě ale nic neobvyklého nalezeno nebylo.

Raman Pratasevič figuruje v Bělorusku od loňska na seznamu lidí „zapojených do teroristických aktivit“. Aktivista je spoluzakladatelem informačního kanálu Nexta na sociální síti Telegram, který byl jedním z hlavních zdrojů zpráv o protirežimních protestech, jež v Bělorusku vypukly po loňských srpnových prezidentských volbách.

Krokem Běloruska se bude zabývat pondělní summit EU. Podle Evropské unie čin nezůstane bez následků.

Místopředseda ODS Alexandr Vondra právě v této souvislosti vyzval premiéra Andreje Babiše, aby zítra na summitu Evropské rady inicioval společný postup EU vůči Bělorusku.

„Postup běloruského režimu je naprosto bezprecedentní akt státního terorismu, který musí každý demokratický stát jednoznačně odsoudit. Není možné, aby stát donutil přistát soukromé letadlo, které veze cestující uvnitř schengenského prostoru jen proto, aby se mohl pomstít novináři, který kritizuje poměry ve své zemi. Česká vláda musí jednoznačně oficiálně odsoudit tento čin a na půdě EU iniciovat společný postup a sankce proti Lukašenkově režimu," říká místopředseda ODS Alexandr Vondra. 

reklama

autor: vef

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…