MF Dnes: Zeman škodí ČSSD

23.08.2013 10:36

Vývoj volebních preferencí odhalil pokles podpory pro ČSSD. Ta je přitom favoritem předčasných sněmovních voleb. Podle šéfa agentury Focus Romana Stoknici je právě to důvod, proč sociální demokraté na volby tolik spěchají, píše iDnes.cz.

MF Dnes: Zeman škodí ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci

Podle nedávného průzkumu ppm factum si největší podporu zachovává ČSSD s 21 procenty. Následována je TOP 09 s 10 procenty a KSČM s 9 procenty. Podpora ODS klesla na pouhých 6 procentních bodů. Hned za ní posilují zemanovci, kteří získali 5 procent, stejně jako Babišovo ANO 2011. Právě Babiš si ovšem výzkum u agentury objednal.

Pro pravicové voliče může být řešením návrat Klause

Třebaže se zdá pozice ČSSD velmi silná, oproti jaru oslabila. „Je zde zajímavý pokles ČSSD, což by vysvětlovalo, proč tato strana spěchá s předčasnými volbami. Spolupráci s prezidentem republiky část voličů nevnímá úplně pozitivně, jde o ty, kteří volili Dientsbiera v prezidentské volbě,“ vysvětluje Skotnica. Hlasy jim mohou ubírat také zemanovci, kteří jsou ale větším nebezpečím spíše pro KSČM.

Velké dilema teď musejí řešit pravicoví voliči. Jen polovina z nich je rozhodnuta jít volit tak jako při posledních volbách. Zatímco podpora TOP 09 zůstává navzdory Schwarzenbergově kampani víceméně konstantní, ODS se od května propadla o osm procent. Kartami by proto mohl zamíchat příchod Václava Klause, například v čele Suverenity.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …