Má cenu ještě vyjednávat? Babiš dneska naštval oranžového hejtmana

23.04.2018 21:20

Jednání o vládě gradují. Hejtman Martin Netolický (ČSSD) se na svém facebookovém účtu zamýšlí nad tím, zda má cenu ještě vyjednávat o vládě, a to především v souvislosti s dnešním odmítnutím požadavku ČSSD ze strany Babiše, aby odsouzený člen vlády povinně rezignoval. Podle pardubického hejtmana zodpovědnost za další vývoj na české politické scéně nyní je v rukou hnutí ANO.

Má cenu ještě vyjednávat? Babiš dneska naštval oranžového hejtmana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

„Pokud ani případné odsouzení v trestním řízení není důvod k odchodu člena vlády, pak opravdu nemá smysl dál vyjednávat o čemkoliv,“ uvádí Netolický na adresu Andreje Babiše. Ten totiž dnes odmítl požadavek ČSSD, aby se do koaliční smlouvy zakotvila povinnost člena vlády rezignovat v případě prvoinstančního odsouzení. Babiš k tomu prý nevidí důvod. Podle Netolického je to věc politické kultury. Ústupků ale podle něho bylo dost. Podle pardubického hejtmana celá zodpovědnost za vývoj na české politické scéně leží na bedrech pouze hnutí ANO. „Jestli se zleva nechá podporovat KSČM, a přitom zprava SPD, pak vůbec nevím, koho ve skutečnosti tedy hnutí zastupuje. Asi všechny,“ myslí si o ideovém ukotvení hnutí ANO, které nazývá „velmi netradičním uskupením“ (ani levicovým, ani středovým, ani pravicovým). Domnívá se, že taková kombinace od všeho trochu je jasným populistickým prvkem. Podle něj kdyby se mělo předsednictvo ČSSD rozhodnout dnes, zda se vrátit k jednacímu stolu s hnutím ANO, tak by podle něj převážil názor koaliční rozhovory znovu neotevírat. „Věřím ale pořád ještě ve zdravý rozum!“ uzavírá svůj facebookový příspěvek hejtman pardubického kraje.

Pardubický hejtman Martin Netolický doslova na Facebooku napsal:

"MÁ CENU JEŠTĚ VYJEDNÁVAT? Pokud ani případné odsouzení v trestním řízení není důvod k odchodu člena vlády, pak opravdu nemá smysl dál vyjednávat o čemkoliv. Je to věc politické kultury v zemi. Ustoupili jsme už opravdu maximálně. Zodpovědnost za další vývoj v České republice má pouze a jenom hnutí ANO. Jestli se zleva nechá podporovat KSČM, a přitom zprava SPD, pak vůbec nevím, koho ve skutečnosti tedy hnutí zastupuje. Asi všechny. Pak je ale opravdu zbytečné hledat jakékoliv ideové zakotvení tohoto velmi netradičního uskupení (ani levicové, ani středové, ani pravicové). Od všeho trochu - prostě populistické. Jediné, co mohu říci k vyjádření pana premiéra, že kdyby hlasovalo předsednictvo ČSSD dnes, pak by převážil názor koaliční rozhovory znovu neotvírat. Věřím ale pořád ještě ve zdravý rozum!" 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…