Mach, David, Majerová. SPD schválila lídry do eurovoleb

02.12.2023 16:46 | Reportáž

SPD povede do evropských voleb ekonom Petr Mach, který se stal řádným členem hnutí. Dvojkou mu bude Ivan David, kterého Tomio Okamura velmi ocenil za práci, kterou v europarlamentu odvádí. Předseda hnutí věří, že se jejich frakci s výraznými lídry podaří stát nejsilnějším konzervativním klubem.

Mach, David, Majerová. SPD schválila lídry do eurovoleb
Foto: David Daniel
Popisek: Petr Mach

Koalici SPD a Trikolory povede do evropských voleb bývalý šéf Svobodných Petr Mach. Dvojkou na kandidátce je Ivan David z SPD, trojkou Zuzana Majerová z Trikolory. Čelo kandidátky dnes schválilo hnutí na konferenci v Praze.

Již dopoledne před konferencí oznámil bývalý šéf Svobodných Petr Mach, že se stal členem SPD a je připraven reprezentovat SPD ve volbách do Evropského parlamentu. Dohoda mezi SPD a Trikolorou pod vedením Zuzany Majerové byla podepsána již v listopadu - konkrétně koaliční smlouva.

Trikolora i SPD půjdou společně do evropských i krajských a senátních voleb v příštím roce. Společně chtějí v Evropském parlamentu bojovat zejména proti nelegální migraci a islamizaci.

Volby do Evropského parlamentu budou v červnu. Celkem se bude rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel, Česko má 21 mandátů.

Předseda SPD Tomio Okamura pro ParlamentníListy.cz vysvětlil, že schválena byla první tři místa, další pořadí bude schváleno na základě krajských nominací.

Jako lídr kandidátky byl schválen Petr Mach. Bývalý předseda Svobodných, který už jednou europoslancem byl, se v minulých dnech stal řádným členem SPD.

„Petr Mach je ekonom, a ekonomické problémy EU je třeba řešit akutně,“ vysvětlil Tomio Okamura.

Jako hlavní agendu červnových eurovoleb vnímá zastavení migrace a zajištění bezpečnosti, dále zastavení Green Dealu a budování EU zcela nově na bázi spolupráce suverénních států. Rovněž chce SPD bojovat za svobodu slova proti všem jejím omezením, která salámovou metodou z Bruselu přicházejí.

Velké ambice má SPD v rámci frakce Identita a Demokracie, ve které se spojují ambiciozní politické projekty z mnoha docela velkých členskýcs států. Marine Le Penová, Mateo Salvini, nedávný vítěz holandských voleb Geert Wilders nebo černý kůň německé politiky v podobě AfD představují podle Okamury příležitost pro ustavení té největší vlastenecké a konzervativní frakce v Evropském parlamentu. Spolupráce podle něj funguje skvěle, přímo z konference Okamura odjížděl na setkání s Mateo Salvinim ve Florencii.

Na druhém místě kandidátky bude Ivan David, který za SPD v europarlamentu působí už v tomto volebním období. „Velmi si jeho práce ceníme, je skutečným tahounem a stal se tam velmi zběhlým. V Bruselu si to opravdu odpracoval a má vynikající výsledky,“ zdůraznil Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Na třetím místě má být Zuzana Majerová, předsedkyně Trikolory, která s SPD spolupracuje. „Funguje to výborně, voliči už u komunálních voleb řekli, že se jim líbí, když vlastenecké strany spolupracují,“ uvedl předseda SPD.

Ambicí kandidátního lístku bude vylepšit výsledkem z minulých eurovoleb, kdy hnutí získalo dva poslanecké mandáty.

„Kandidátní listina je výsledkem strategické rozvahy předsednictva SPD,“ uvedl k tomu pro ParlamentníListy.cz Ivan David. Dodal, že „politika je kolektivní hra s nenulovým součtem a osobní ambice v ní spíše škodí“.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Výborní kandidáti !!! , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseRuka Osudu , 02.12.2023 17:33:00

|  10 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …