Macron a Orbán si porozumí. Vážná předpověď. A co my?

14.12.2021 12:51 | Ze sítí

Europoslanec SPD Ivan David má za to, že rok 2022 bude pro EU velmi napínavý, protože Německo a Francie v něm tentokrát budou stát proti sobě a mohou se rodit nečekaná spojenectví. Půjde o souboj nad plánem evropské komise na zezelenání evropské ekonomiky známým pod označením Green Deal. Už teď se ukazuje, že Francie bude hledat společnou řeč i s Maďarskem.

Macron a Orbán si porozumí. Vážná předpověď. A co my?
Foto: Hana Brožková
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

Europoslanec SPD Ivan David upozorňuje, že se v Evropské unii schyluje k souboji, jaký toto společenství dlouho nevidělo. Povede se boj o finanční prostředky určené na zezelenání evropské ekonomiky a o to, zda mezi ekologicky přijatelné zdroje bude patřit i jádro. V této otázce proti sobě stojí dva přibližně stejně silné bloky. Odpůrce jádra vede Německo, stoupence jádra Francie.

„(Německý kancléř) Olaf Scholz je v Německu nyní považován za něco jako „zvláštního tajemníka“ šéfky Zelených a ministryně zahraničí Annaleny Boerbockové v úřadu spolkového kancléřství. Ještě v pátek 10. 12. 2021 Scholz v Bruselu při jednání se svojí krajankou a šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyenovou (CDU) prosazoval plynové elektrárny jako nástroj, jimž by měla být zvládnut přechod od uhlí k čistějším zdrojům energie. Včera však jeho veškerou snahu Baerbocková smetla ze stolu, když prohlásila, že Zelení nepřipustí, aby byl nyní spuštěn německo-ruský plynovod Nord Stream 2. Podle ní prý porušuje pravidla EU stanovená v plynovém balíčku,“ napsal David na Facebooku.

Podle Davida se dá čekat, že kvůli sporu o další směřování evropské energetiky Francie bude tlumit tlak, který Evropská komise vyvíjí na Maďarsko a Polsko pro údajné porušování některých zásad právního státu.

„Můžeme mít rozdílné názory, je však důležité, aby byl každý členský stát respektován, aby člověk chápal, jak v těchto otázkách vzniká napětí. A hlavně abychom spolu kráčeli po cestě dialogu a respektu.“, řekl Macron jehož citoval rakouský deník Exxpress. Toto diplomatické prohlášení lze přeložit slovy: „Během francouzského předsednictví žádné sankce nebudou. A když se dohodneme o jádru - tak ani nikdy později.“ napsal David.

David připomněl, že Macron na setkání s premiéry V4 ocenil maďarský přístup k řešení migrace.

Vedle toho se Macron snaží chránit zemědělský trh.

Sečteno a podtrženo, David má za to, že EU teď čeká zajímavý rok francouzského a po něm českého předsednictví.

„Příští půlrok bude napínavý, zejména pro ty, kdo celý ten souboj reality s ideologií nakonec zaplatí, tedy pro ‚konečné spotřebitele‘ v EU a jejich udržitelný způsob života,“ uzavřel David.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…