Macron mluvil s Číňany. To budou mnozí koukat

31.08.2020 10:32

Čínský ministr zahraničí Wang Yi přislíbil, že by se do konce letošního roku mohla uzavřít dohoda o investicích mezi Čínou a Evropskou unií. „Každý musíme udělat krok směrem k druhému,“ pronesl po jednáních s francouzským protějškem Jeanem-Yvesem Le Drianem a s prezidentem Emmanuelem Macronem. Jednání o investiční dohodě s EU se zaměřuje zejména na přístup evropských společností na čínský trh, udržitelný rozvoj a pracovní podmínky.

Macron mluvil s Číňany. To budou mnozí koukat
Foto: repro Youtube
Popisek: Emmanuel Macron se svou manželkou Brigitte

Anketa

Jsme zadlužení a příspěvek 5 tisíc Kč pro důchodce si nemůžeme dovolit, řekla předsedkyně TOP 09 Pekarová. Má pravdu?

13%
87%
hlasovalo: 17510 lidí
Ministr zahraničí Wang Yi zamířil po začátku pandemie poprvé do Evropy, kde má v úmyslu navštívit pětici hlavních měst. V Paříži jej v pátek přijal francouzský prezident Emmanuel Macron, načež pro Francouzský institut mezinárodních vztahů vyjádřil přání, aby se Čína do konce roku dohodla s Evropskou unií na společném dokumentu o investicích.

Čínský politik napřímo prohlásil, že doufá, že jednání přinesou ovoce do konce roku 2020.

Během svého setkání s prezidentem Emmanuelem Macronem tak Wangovo vyjádření může znít jako ústupek vzhledem k pandemií pošramoceným vztahům a nespokojenosti západních politiků s jednáním Číny v mnohých otázkách.

Macron čínského zástupce konfrontoval s nespokojeností s nedodržováním lidských práv při zásazích proti demonstrantům v Hongkongu a v Sin-ťiangu proti ujgurskému etniku.

Wang se ospravedlňoval se slovy, že se v Honkongu snaží „ukončit chaos“. Pro agenturu Associated Press pak tvrdil, že Ujgurové jsou do pracovních táborů posíláni na „výcvik“ a po něm mají být propuštěni.

Jednání o investiční dohodě s EU se točí zejména kolem přístupu evropských společností na čínský trh, udržitelného rozvoje a pracovních podmínek.

V sobotu se pak Wang setkal s francouzským ministrem zahraničních věcí Jeanem-Yvesem Le Drianem, který řekl, že diskutovaná témata zahrnují změnu klimatu, potravinářství, letectví a jaderný průmysl. Hovořilo se též o politickém vývoji v Mali, Libanonu, Severní Koreji a Íránu. Znovu se též probíral Hongkong.

Bývalá britská kolonie nebyla vynechána ani během návštěvy zástupce Číny v Norsku, kde varoval před udělením Nobelovy ceny míru protestantům v Hongkongu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…