Macron trestá kosovské Albánce, nedodržují dohody. K tomu hrozí humanitární katastrofa

19.10.2023 17:44 | Komentář

Kosovsko-albánská vláda v Prištině si vyslechla další trest ze strany svých západních partnerů. Francouzský prezident oznámil zablokování vízové liberalizace s EU. Ve stejný čas hrozí severu Kosova a Metohije humanitární katastrofa pro nedostatek léků a dokonce i kyslíku v nemocnici. Malé děti nemohou dostávat základní vakcíny, Prištině blokuje dodávky.

Macron trestá kosovské Albánce, nedodržují dohody. K tomu hrozí humanitární katastrofa
Foto: Repro Youtube
Popisek: Francouzský prezident, Emmanuel Macron

Bude mít tzv. Kosovo smůlu s vízovou liberalizací? Francouzský prezident Macron nedávno uvedl, že jeho země hodlá tento krok v Bruselu pozastavit. Panuje totiž nespokojenost některých západních center moci s tím, jak se chová kosovsko-albánský režim v Prištině. 

Anketa

Vítáte konsolidační balíček, který vláda protlačila Sněmovnou?

2%
96%
hlasovalo: 31658 lidí

Toto Macronovo prohlášení podtrhuje, že v současném dění na západním Balkáně je v právu Srbsko, nikoli jednostranně vyhlášené a většinou světa neuznávané Kosovo.

Kosovsko-albánská vláda v Prištině dlouho usilovala o vízovou liberalizaci s Evropskou unií a finálně k tomu mělo dojít od ledna příštího roku. Nyní nad koncem vízové povinnosti visí otazníky. 

Důvodem je eskalace napětí a nesplněné sliby ze strany režimu v Prištině. Prohlásil to francouzský prezident Emmanuel Macron během své návštěvy Albánie. Jeho slova citoval albánský server Politiko.

„Francie rozhodnutí ohledně víz pozastavila a souvisí to s nedodržením daného slova. Očekávám, že se obě strany zavážou pokročit v následujících týdnech. Je to podmínka míru v celé oblasti,“ uvedl Macron v Tiraně po jednání s albánským premiérem Ramou s tím, nebyly ze strany Prištiny dodrženy sliby ohledně eskalace situace na severu Kosova a Metohije.

Priština přijala toto prohlášení s dávkou nevole a opakovaně prohlašuje, že tzv. Kosovo je demokratickou zemí. Ve stejné době je severní část oblasti, kterou většinově obývají Srbové, na pokraji humanitární katastrofy. Priština totiž zakázala dovoz srbského zboží, což se týká i nezbytných komodit denní potřeby jako chleba nebo léky.

Nemocnice v Kosovské Mitrovici bije na poplach, protože jí začínají docházet zásoby kyslíku, který je kromě jiného nutný i pro čerstvě narozené děti. O lécích a dalších zdravotnických zásobách ani nemluvě. 

Zástupce ředitele nemocnice KBC v Kosovské Mitrovici Dragiša Milović, že jejich zdravotnické zařízení využívá své poslední zásoby. 

„Přechody Jarinje a Brnjak (do centrálního Srbska, pozn.red.) jsou měsíce uzavřeny pro dodávky našich léků a zdravotnického materiálu, vyčerpáváme poslední zásoby, před čímž jsme několikrát varovali KFOR i UNICEF. Asi stovka našich dětí nemůže dostat základní vakcíny Di-Te-Pe. Zástupci mezinárodního společenství nás s žádostmi o pomoc odkazují do Prištiny. To nějak fungovalo do příchodu Albina Kurtiho k moci, teď ne. Nutně potřebujeme pomoci,“ sdělil zástupce šéfa nemocnice.

Podle jeho slov se razatně zhoršuje i duševní zdraví obyvatel. „V lidech se hromadí stres a čím dál více žádají o pomoc psychology a psychiatry. Panuje to ohromné napětí, lidé se bojí, matky vozí své děti do školky a kolem nic neustále projíždějí obrněné transportéry. Sotva tu přežíváme,“ dodal Dragiša Milović.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…