Macron vyzval čínského prezidenta, aby respektoval jednotu EU

26.03.2019 20:10

Francouzský prezident Emmanuel Macron se v pondělí setkal se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem, před kterým se vyslovil pro „silné partnerství“ mezi Evropskou unií a Čínou, které by se opíralo o „silný multilateralismus“ a „poctivou a vyváženou“ ekonomickou spolupráci. Při dnešním jednání s čínským prezidentem chtěli Macron, předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker a německá kancléřka Angela Merkelová ukázat jednotnou EU, uvedla ČTK.

Macron vyzval čínského prezidenta, aby respektoval jednotu EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Setkání francouzského prezidenta Emmanuela Macrona s Milošem Zemanem na Pražském hradě

Čínský prezident v pondělí v Elysejském paláci prohlásil, že „jednotná a prosperující Evropa odpovídá naší vizi multipolárního světa“. „Čína bude vždy podporovat evropskou integraci a její rozvoj,“ dodal. Prezident Macron zase čínskému prezidentovi sdělil obavy Francie a Evropy ohledně dodržování základních práv v Číně. „Měli jsme na toto téma otevřenou výměnu názorů,“ řekl Macron a dodal, že se zmínil i o „několika konkrétních případech“.

Macron prý také oznámil, že Francie a Čína budou spolupracovat na seznamu konkrétních investičních projektů v zemích, jimiž vede čínský infrastrukturní „megaprojekt“ nových hedvábných stezek, budící znepokojení některých evropských zemí. Kromě toho oznámil i „spolupráci na konkrétních projektech ve třetích zemích“, přičemž tato spolupráce má respektovat dotčené země. Si upřesnil, že dohodnuty byly tři seznamy pilotních projektů.

Čínský prezident Si přijel do Francie na třídenní státní návštěvu v neděli z Itálie, s níž podepsal dohodu o její účasti na nové Hedvábné stezce. Během jeho návštěvy ve Francii se uzavřelo patnáct dohod v řádu miliard eur včetně dohody o dodávce 290 letadel Airbus A320 a deseti strojů A350 či výstavby větrných elektráren v Číně společností EDF. Obě strany se také dohodly na zrušení zákazu dovozu francouzské drůbeže.

O den později se v úterním jednání s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem zasazovali o recipročně vyrovnaný obchod mezi Čínou a evropskými zeměmi v Paříži francouzský prezident Emmanuel Macron, předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker a německá kancléřka Angela Merkelová. Nejvýznamnější vedoucí politici Evropské unie se snažili při schůzce prezentovat Evropu jako jednotnou v hlavních světových otázkách.

Účastníci čtyřstranného setkání ve francouzské metropoli jednali o obchodu, investicích, klimatu, životním prostředí i o světovém pořádku. Juncker po hodinovém jednání znovu vyzval Čínu, aby umožnila evropským firmám větší přístup na svůj domácí trh. Vyslovil se pro jasnější reciprocitu mezi Evropskou unií a Čínou, aby „evropské společnosti měly stejný stupeň přístupu na čínský trh, jako mají čínské společnosti v Evropě“.

Šéfka německé vlády se vyjádřila podobně v souvislosti s velkým projektem Hedvábné stezky, který má propojit obchodní a dopravní sítě mezi kontinenty. Mezi stoupence takzvané nové Hedvábné stezky patří mimo jiné český prezident Miloš Zeman, který doufá, že pomůže oživit železnici nebo obchod s nemovitostmi. Letos v lednu v rozhovoru s agenturou Nová Čína řekl, že sní o tom, že „nová Hedvábná stezka povede přes Česko do západní Evropy“.

Macron kromě toho Čínu vyzval, aby „respektovala jednotu Evropské unie“, kterou Peking podkopává svou investiční politikou ve světě. Si Ťin-pching na druhé straně po jednání ujišťoval, že Evropa a Čína „postupují společně“, i když si někdy konkurují. Vzájemné vztahy by podle něj ale neměly upadnout do nedůvěry. 

Při dnešní čtyřstranné schůzce, která předcházela summitu EU–Čína plánovanému na 9. dubna v Bruselu, Evropě šlo prý zejména o dvě věci. Jednou bylo ukázat se před Čínou jako důvěryhodný partner ve snaze přesvědčit ji, aby své hospodářské a diplomatické ambice usměrnila v rámci pravidel multilateralismu. Druhým cílem bylo zkusit sjednotit rozdělenou Evropu tváří v tvář záměrům Číny, kterou Junckerova EK označuje za „systémového rivala“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…