Macrone, dal jsi Ukrajině málo. Zdechovský vystartoval kvůli francouzským nápadům

05.07.2023 16:30

Válka na Ukrajině trvá již takřka 500 dní. Francouzský prezident Emmanuel Macron dává najevo, že by se EU měla vojensky postavit více na vlastní nohy. A lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský se hned jal připomínat, kolik vojenské pomoci poslaly na Ukrajinu Spojené státy či Velká Británie. Z údajů je zřejmé, že Francie není nejlepším západním aktérem v pomoci napadené zemi. I Česko pomáhá Ukrajině ze všech sil.

Macrone, dal jsi Ukrajině málo. Zdechovský vystartoval kvůli francouzským nápadům
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Tank

Anketa

Vadí vám, že ČT vysílá „komunistické“ seriály jako Chalupáři nebo Nemocnice na kraji města?

6%
90%
hlasovalo: 25766 lidí
Ruský vpád na Ukrajinu trvá již 497 dní a je jasné, že z původní „speciální vojenské operace“, která měla být podle představ Kremlu vyřešena dobytím celé Ukrajiny, se stal dlouhotrvající střet dvou armád. Jedné početně silnější, a té druhé, které se dostává pomoci od Západu.

Francouzský prezident Emmanuel Macron dal během svých dvou prezidentských mandátů opakovaně najevo, že EU by se v oblasti obrany měla postavit na vlastní nohy.

A český lidovecký europoslanec se hned rozhodl do Paříže připomenout, jak velkou pomoc poskytla napadené Ukrajině Francie, a kolik pomoci poskytla Velká Británie a především USA. Na twitteru upozornil, že při přepočtu na eura poskytly Spojené státy Ukrajině vojenskou pomoc ve výši 43 miliard eur, Velká Británie přispěla částkou 6,5 miliardy eur, Německo 4,2 miliardy eur, Polsko 2,4 miliardy eur. A Francie jen 0,4 miliardy eur.

Tomáš Zdechovský promlouvá

Tomáš Zdechovský promlouvá

„Tím bych považoval veškeré diskuse o armádě Evropské unie za ukončené,“ napsal k tématu Zdechovský.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Česko také poskytuje vojenskou pomoc Ukrajině. Evropská komise se za to chystá naší zemi proplatit asi 80 milionů eur, na což upozornil server Deník.cz.

Veřejnoprávní Český rozhlas vypočítal, jaké zbraně, případně kolik nábojů, ČR již Ukrajině věnovala. Šlo mimo jiné o 24 tanků, 76 bojových vozidel pěchoty a 60 tisíc nábojů do houfnic. A příliv české pomoci pro Ukrajinu tím nekončí.

„Oproti loňskému roku je pomoc celkově nižší, a to i přesto, že zatímco podle informací ministerstva obrany loni za celý rok Česko poslalo na Ukrajinu 55 vozidel BVP, letos jen za první pololetí je to o zhruba 20 víc. Loni však Ukrajinci dostali i krátké a dlouhé střelné zbraně, a raketomety se skoro pěti tisíci raketami, také vrtulníky a chemická vozidla. Za to České republice spojenci poskytli nejen finanční náhrady, ale i americké vrtulníky nebo německé tanky,“ napsal k tématu veřejnoprávní rozhlas.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Zdechovský, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseVendelín Slunéčko , 05.07.2023 16:52:44
nemá dostatek intelektu ani lidskosti, aby mohl koholiv reprezentovat. Bulíře nechal zajmout a mučit, soudní řízení bylo zřejmě zameteno pod koberec stejně jako vyšetřování, zda byly zbraně zaslané na Ukrajinu rozkradeny. Ten psychopat by měl buď jít do vězení, nebo narukovat na Ukrajinu, když se mu zdá, že se Česko nechalo kvůli ní a té cizí válce rozložit málo. Tady jsme v České republice a je pro nás směrodatné udržet suverenitu, vrátit prosperitu, nenechat se zatahovat do cizích válek a zbavit se elementů jako je Zdechovský!

|  7 |  0

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…