Maďarská filozofka: Střední Evropa dnes už nic neznamená. Visegrád je tu jenom proto, aby mohl Orbán útočit na Brusel

18.04.2017 22:04

Maďarská filozofka Ágnes Hellerová narozená roku 1929 má za to, že nacionalismus je společným rysem, ba až náboženstvím všech středoevropských států. Dobře si toho prý všiml maďarský premiér Viktor Orbán, který toho využívá. Právě nacionalistické nálady využívá k tomu, aby posílil jednotu Visegrádské čtyřky, kterou následně používá jako klacek proti EU, jíž je ovšem sám členem.

Maďarská filozofka: Střední Evropa dnes už nic neznamená. Visegrád je tu jenom proto, aby mohl Orbán útočit na Brusel
Foto: Presalocala.com
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

Paní  Ágnes Hellerová se sice narodila v Maďarsku, ale v roce 1977 emigrovala do Austrálie. Možná i proto dnes tvrdí, že střední Evropa pro ni neznamená vlastně vůbec nic. Střední Evropa měla podle jejího názoru význam ještě před první světovou válkou, kdy tvořila jádro Rakouska-Uherska. Mocnosti, která držela pohromadě mezi Ruskem na jedné straně a Německem na straně druhé. Po první světové válce ale střední Evropa oslabila a po nástupu Hitlera k moci už v podstatě nebyla jednotná a ztratila na významu definitivně.

„V průběhu několika málo let, když se k moci dostal Hitler, hovořit o střední Evropě jako o kulturní a politické entitě je totální nesmysl... Střední Evropa vyšla z módy, existuje jen ve vašich představách,“ prohlásila nekompromisně dáma v rozhovoru pro kulturně-společenský blog Pole. Rozhovor s myslitelkou vedl Igor Daniš.

Možná i proto si dáma, která obdržela za svou práci řadu ocenění a je uznávanou filozofkou, myslí, že dnes koncept střední Evropy, resp. Visegrádské čtyřky využívá k tomu, aby útočil na Brusel. Orbána ostatně tato dáma kritizuje i za to, jak si počíná doma v Maďarsku.

Celý rozhovor ve slovenštině naleznete zde.

„V zásadě je to (V4) prostředek, skrz který prosazuje Orbán opozici proti EU. Je to politická entita. Nemá nic společného s geografií, kulturou nebo tradicí. Je to politická hra: organizovat opozici vůči Bruselu,“ shrnula dnešní význam střední Evropy Hellerová.

Pokud této tezi někdo nevěří, nechť se zamyslí nad tím, že Maďarsko patřilo ve druhé světové válce fakticky k poraženým státům, zatímco Československo patřilo k osvobozeným. Rozdíl je už v první světové válce, po které Maďaři získali pocit, že utrpěli velkou porážku, zatímco Čechoslováci slavili zrození svého svobodného státu. Poláci po celou tu dobu nemohli a dodnes nemohou přijít na jméno Rusku, zatímco Maďaři proti Rusku v podstatě nic nemají. Nesmíme si prý ovšem plést Rusko a Sovětský svaz. Tato obecně známá fakta dokazují, že střední Evropa jako jednotný prostor neexistuje.

Zmíněné rozdílné zájmy nakonec vedou k tomu, že se V4 dokáže spojit proti něčemu, negativně se vymezit ve společném odporu, ale nezvládne prý spolupracovat na nějakém pozitivním programu. Jednotlivým národům v tom brání nacionalismus – polský nacionalismus, maďarský nacionalismus, český nacionalismus a slovenský nacionalismus. Do stejné skupiny ovšem patří i balkánské státy, které stavějí na svých nacionalismech.

„Jestliže podpoříme výlučnost tohoto regionu, podpoříme xenofobii. Naše podobnosti jsou negativního nebo jen velmi málo pozitivního rázu... Orbán nemá žádnou politiku, žádnou ideologii, žádnou koncepci... Není to levičák, ani pravičák, ani konzervativec, jen baží po moci. Když může něco použít na zvýšení své moci, tak to použije,“ je přesvědčena Hellerová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…