Maďarsko: Proti Orbánovi se spojila opoziční pravice i levice

05.10.2021 13:38

Primátor Budapešti Gergely Karácsony chce v maďarských parlamentních volbách v roce 2022 spolupracovat s konzervativcem Péterem Márki-Zayem s cílem odstavit od vlády dlouholetého premiéra Viktora Orbána. „Pochopili jsme, že primárky a volby můžeme vyhrát jen společně,“ řekl Márki-Zay s tím, že by mohli být oba premiéry Maďarska.

Maďarsko: Proti Orbánovi se spojila opoziční pravice i levice
Foto: Hana Brožková
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

Na tiskové konferenci po čtyřhodinovém intenzivním jednání oba uchazeči o premiérský post uvedli, že by rádi nabídli politický návrh, který by byl přijatelný jak pro pravý střed, tak pro levý střed. Zatímco Karácsony je v rámci své strany představitelem zelené politiky, Márki-Zay se řadí mezi konzervativce.

Anketa

Hrozí ,,orbanizace Česka"?

8%
18%
hlasovalo: 19974 lidí

V rámci spolupráce by se podle serveru Euractiv.com ještě muselo stanovit, kdo bude aspirovat na post premiéra a kdo by se případně stal místopředsedou vlády. Oba politici plánují požádat výbor pověřený organizací primárek opoziční koalice, aby jejich jména zařadil na volební lístek vedle sebe.

„Pochopili jsme, že primárky a volby můžeme vyhrát jen společně,“ prohlásil Márki-Zay. Karácsony také uvedl, že by chtěli po roce 2022 vládnout společně, přičemž jeden z nich by byl premiérem a druhý premiérem zastupujícím. Museli by se však dohodnout na konkrétních pravomocech. Padl také návrh na sdílení funkce s tím, že by každý z nich zastával dvouleté funkční období. „To by následovalo skandinávský model, ale v Maďarsku pro to neexistuje precedens,“ dodal Márki-Zay.

Viktor Orbán je u moci od roku 2010 a příští parlamentní volby se v Maďarsku uskuteční v dubnu 2022.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…