Maďarsko zablokovalo unijní podporu Ukrajině. Toto k tomu řekl Stanjura

06.12.2022 19:46 | Ze sítí

Maďarsko opět zablokovalo společnou půjčku EU Ukrajině ve výši osmnáct miliard eur (asi 440 miliard korun). Ostatní členské státy tak hledají cestu, jak poslat Kyjevu peníze i bez maďarské účasti, uvedl český ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Peníze pro Maďarsko zatím Evropská unie nezablokovala.

Maďarsko zablokovalo unijní podporu Ukrajině. Toto k tomu řekl Stanjura
Foto: Repro YouTube The Independent
Popisek: Viktor Orbán promluvil na CPAC v Dallasu

„Znamená to, že budeme hledat řešení podporované 26 členskými státy,“ prohlásil Stanjura na zasedání. Ministři pověřili poradní orgány a Evropskou komisi, aby připravily možné řešení. Zároveň se budou dál pokoušet o dohodu s Maďarskem. „Vylučuji variantu, že bychom nebyli schopní poslat peníze na Ukrajinu v lednu,“ dodal český ministr po jednání.

Kyjev kvůli ruské invazi žádá Evropskou unii o co nejrychlejší poskytnutí finanční pomoci a evropský blok chtěl od ledna posílat zemi, jež čelí ruské invazi, pravidelné částky.

Nalézt řešení například v podobě mezivládní dohody, než by byla jednomyslně schválená společná půjčka s využitím unijního rozpočtu, bude však podle unijních činitelů složitější a časově náročnější.

Času není příliš, kompromis musíme nalézt v řádu dnů,“ sdělil český ministr financí Zbyněk Stanjura. Ten je odhodlán prosadit přijetí celého balíčku opatření na podporu Ukrajiny.

 

Prosazeno to podle Stanjury bude ať s Maďarskem, nebo bez něj.

 

 

Země Evropské unie se v úterý napoprvé neshodly na zablokování maďarských peněz z unijních fondů, které navrhla Evropská komise kvůli nedostatkům při kontrole veřejných zakázek a v boji proti korupci a klientelismu. České předsednictví Rady EU po ranní debatě stáhlo hlasování z programu jednání ministrů financí, uvádí Echo24.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617.584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617.584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…