Mail, který se vidí jednou za dvacet let. Jeho autorem je pražský primátor a my ho získali od vyděšeného politika

27.06.2019 17:07

Pražská plynárenská, patřící hlavnímu městu, schválila milionové odměny svému vedení a stovky tisíc korun obdrží členové dozorčí rady této společnosti. V minulosti běžný postup de facto ve všech městských a státních firmách nyní zvedl ze židle primátora Prahy Zdeňka Hřiba. Ten v mailu, který mají ParlamentníListy.cz k dispozici, vidí za tímto krokem údajné porušení koaliční smlouvy a zbylých politických partnerů se v něm ptá, zdali ještě trvá jejich vláda v Praze.

Mail, který se vidí jednou za dvacet let. Jeho autorem je pražský primátor a my ho získali od vyděšeného politika
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Hřib

Anketa

Vadí vám, že prezident Zeman zatím nepřijal demisi ministra kultury Staňka?

6%
90%
hlasovalo: 28135 lidí
Toto pondělí podle pražského primátora došlo na jednání představenstva Pražská plynárenská holding (PPH) k flagrantnímu porušení koaliční smlouvy. Zástupci Spojených sil pro Prahu a Prahy sobě prý hlasovali pro přidělení tantiém členům dozorčí rady Pražská plynárna a.s. (PPas)

V koaliční smlouvě je podle Hřiba uvedeno: „Zrušíme tantiémy pro členy dozorčích rad.“

„Díky hlasování Vašich zástupců tak dostanou za nic peníze města Radomír Nepil, Marcela Plesníková, Michal Hašek a Štěpán Stupčuk. S ohledem na to, že Česká pirátská strana nesouhlasí s tímto tunelováním městských firem ve prospěch politických trafikantů, požadujeme koaliční jednání se zástupci vašich klubů k tomuto tématu na pátek 28. 6. ve 12.00," uvedl Hřib.

Jak přesně by mělo tunelování zástupci hnutí ANO probíhat, nedodal.

V mailu, který zjevně sloužil jako interní komunikace, jsou však i další zajímavé okolnosti, které dávají nahlédnout do zákulisí vztahů.

Zdeněk Hřib jako primátor totiž svým partnerům na radnici pokládá velmi nezvyklou otázku. Ptá se, zdali je ještě koaliční vláda aktuální.

„Primárně chceme tedy vědět, zdali šlo o chybu jednotlivců, tedy Vašich zástupců představenstvu PPH a nebo jde o záměr porušit koaliční smlouvu ze strany Vašeho klubu a zdali tedy koaliční smlouva ještě vůbec platí. Vaši zástupci byli totiž upozorněni, že rozdělení tantiém pro dozorčí radu PPas je v příkrém rozporu s koaliční smlouvou," dodal.

Pražský radní pro majetek Jan Chabr z TOP 09 potvrdil, že každý dnes už bývalý člen dozorčí rady získá 300 tisíc korun. „Jednalo se oproti původnímu návrhu o více než sedmdesát procent nižší (tantiému),“ doplnil. Měsíčně si tak zástupci opozice přišli na 25 tisíc korun.

Náš zdroj, který redakci email poskytl, neskrýval svůj podiv nad primátorovým textem. „Ta firma je městská, do městského rozpočtu přispěla snad stovkami milionů, a jestli pan Hřib v těchto desítkách tisíc vidí tunelování, pak by měl předložit jasné důkazy na místo obviňování,“ uzavřel.

K osočování členů dozorčí rady Pražské plynárenské došlo ze strany Pirátů již v minulosti. Firma na to tehdy reagovala následně:

„Členové DR za zaměstnance společnosti byli zvoleni v řádných volbách a jejich zpochybňování je mimořádně nevhodné a negativní vzhledem k současné vnitřní situaci společnosti a směrem k jejím zaměstnancům. Tito zástupci jsou dlouholetými ke společnosti loajálními zaměstnanci, na své současné pozice se v průběhu času vypracovali vlastní pílí a nasazením a mezi zaměstnanci požívají vysoké důvěry. I přes výše uvedené jako vstřícný krok ke stabilizaci současné velmi rozjitřené situace je případně představenstvo společnosti, po dohodě s odborovou organizací, připraveno realizovat volby nové, ze kterých vyplynou jiní zástupci zaměstnanců (stávající zástupci zaměstnanců se těchto voleb z vlastního rozhodnutí, pro odblokování situace, již nebudou účastnit). V této věci je rozhodnutí na akcionáři."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…