Majetek se začíná navracet církvím. Pražští premonstráti dostali pozemky na Moravě

04.01.2014 15:44

V novém roce získaly některé církve první hektary půdy. Uspěla třeba Královská kanonie premonstrátů na Strahově, která získala pozemky v Mikulovicích u Znojma a Dolních Dunajovicích na Znojemsku. Napsal server Deník.cz.

Majetek se začíná navracet církvím. Pražští premonstráti dostali pozemky na Moravě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kostel, ilustrační foto

Podle Václava Valeše z kanonie míval jeho řád na jižní Moravě velkostatek. Řádoví bratři získali zatím jen malou část pozemků. „Je to přibližně jedno procento. Žádáme o čtyři sta hektarů," vysvětlil Valeš. Komplikace prý neočekává.

Premonstráti nabídnou získanou půdu dosavadním nájemcům

Řád dostane převáženě les. Ornou půdu pak bude pronajímat a s nabídkou osloví stávající nájemce. Prý ale podraží nájemné. „Částka, kterou po nich chtěl stát, byla neadekvátní," tvrdí Valeš.

Dalším a zatím posledním úspěšným restituentem na jižní Moravě jsou sestry vincentky. Pozemkový úřad jim vrátil půdu v Radějově u Strážnice na Hodonínsku.

Brněnské biskupství žádá o liturgické předměty a také ornou půdu

Brněnské biskupství podalo 760 žádostí. Vedle liturgických předmětů požaduje návrat především orné půdy. V nejbližších dnech také očekává navrácení poutního kostela svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře v Kraji Vysočina.

„Už uplynula půlroční lhůta, co jsme o navrácení požádali. Zatím jsme ale žádnou oficiální odpověď nedostali," uvedla mluvčí brněnské diecéze Martina Jandová.

Biskupství z Brna žádá i o obraz Madony z Veveří

Biskupství také žádá o navrácení obrazu Madony z Veveří. Do roku 1938 byl vystavený v kostele hradu Veveří, nyní patří k hlavním exponátům výstavy středověkého umění v pražském klášteře svaté Anežky České. Pokud ovšem stát obraz vrátí, biskupství ho ponechá na výstavě v Praze.

Církve mohly žádosti posílat do čtvrtka, pokud to nestihly, už na restituce nedosáhnou. V prosinci prý chodilo na Státní pozemkový úřad až šedesát žádostí denně. Dosavadní lhůty na vyřešení žádostí byly půl roku. Podle mluvčí pozemkového úřadu Moniky Machtové se to nyní prodlouží.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …