Majitelé podmáčených domů si stěžovali ombudsmanovi. Jenže Křeček je nepotěšil

24.06.2020 22:30

Hledali u ombudsmana pochopení, nalezli však pokárání. Řeč je o stěžovatelích z podmáčených domů. Ti psali do Kanceláře veřejného ochránce práv Stanislava Křečka, ten jim však napsal, že se starají, až když je pozdě. Píše to server iDNES.cz.

Majitelé podmáčených domů si stěžovali ombudsmanovi. Jenže Křeček je nepotěšil
Foto: Repro ČT
Popisek: Ombudsman Stanislav Křeček

Lidé se na veřejného ochránce práv obracejí opakovaně, a to mimo jiné i kvůli poškození staveb či pozemků kvůli chybně provedené úpravě vozovky. Vadí jim zejména ta skutečnost, pokud se při opravách zvedne výška či změní sklon silnice, a dešťová voda tak začne stékat k jejich domům a podmáčí je. Jak však upozorňuje mluvčí Kanceláře ombudsmana Iva Hrazdílková, bránit se proti poškození nemovitostí je třeba v době, kdy se stavba povoluje. 

Server iDNES.cz zmiňuje například případ muže z domu stojícího pod úrovní silnice. Ten si vybudoval nájezdy k domu tak, aby jejich hrany fungovaly jako zábrany proti vodě. Obec však při rekonstrukci nechala povrch vozovky vyasfaltovat a následně vybudovala podél silnice odvodnění, přičemž odstranila zábrany u nájezdů k domu. Majitel nyní namítá, že k jeho domu stéká mnohem více vody. 

Ombudsman však uvádí, že zabránit takovým situacím je možné ve správních řízeních o umístění stavby a následném povolení stavby. Lidé by se tak podle jeho slov měli ve vlastním zájmu zajímat o to, co se v jejich obci plánuje. „Měli by si zvyknout pravidelně sledovat úřední desku místního úřadu. Jen tak se včas dozvědí o zahájení příslušného řízení, mohou se s projektem stavby na úřadě seznámit a stihnou uplatnit námitky,“ řekl Křeček.

Dodává také to, že dosáhnout nápravy u započaté nebo dokončené stavby je problematické.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…