Makáme, nebo se o to alespoň snažíme. Zde je přehled, jak se vládě daří plnit sliby

31.01.2015 12:43

Strany vládní koalice se snaží plnit své předvolební sliby. Jak se jim to daří, hodnotí server Aktuálně.cz. Zrada na voličích prý nenastala. ČSSD, ANO i KDU-ČSL na předvolebních slibech s rozdílnou mírou úspěšnosti pracují.

Makáme, nebo se o to alespoň snažíme. Zde je přehled, jak se vládě daří plnit sliby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedové stran pózují s kopiemi koaliční smlouvy

A jak se tedy zatím daří ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL plnit předvolební sliby? ČSSD má na svém kontě splnění zásadního slibu - zrušila poplatky. Jedním ze zásadních předvolebních témat sociální demokracie totiž byly poplatky ve zdravotnictví. Zůstal pouze 90korunový poplatek za pohotovost, jinak se se svým slibem sociální demokracie vyrovnala.

Musela ale překonat překážku. Přestože i hnutí ANO ve svém programu bylo pro změnu regulačních poplatků, byl to právě ministr financí Babiš, s kým se ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček dostal do sporu. Babišovou podmínkou totiž bylo, aby se na krytí zhruba čtyřmiliardového výpadku, ke kterému došlo v rozpočtu nemocnic, lékařů a lékáren, podílel i Němečkův rezort.

ČSSD také kladla velký význam na přijetí služebního zákona. Ten je sice kritizován a prošel přes veto prezidenta, ale i toto si může ČSSD připsat k dobru. Po nátlaku opozice z něj však vypadlo například zamýšlené ředitelství státní služby, namísto toho vznikl post zvláštního náměstka na Ministerstvu vnitra. To někteří politologové kritizovali, právě samostatné ředitelství totiž podle nich bylo jednou z pojistek proti zásahům zvenčí. "Tím se celé tažení za rekonstrukci státu zhroutilo. Je zjevné, že původní koncepce byla, že tady vznikne cosi jako nezávislá státní správa, a tato koncepce se zhroutila ve prospěch politického pragmatismu," prohlásil například Bohumil Doležal.

Hnutí ANO má potíže se zákonem o státním zastupitelství

Hnutí ANO prý zaznamenalo zatím největší odklon od předvolebního programu v případě nového zákona o státním zastupitelství. "Budeme prosazovat naprosté odpolitizování soustavy státního zastupitelství tím, že prosadíme nový způsob jmenování a odvolávání nejvyššího státního zástupce Parlamentem," slibovalo hnutí v části Právo a spravedlnost ještě před volbami. Post Ministerstva spravedlnosti sice obsadilo ANO, ale práce na nové normě od počátku provázely nesnáze – nejprve tehdejší náměstkyně ministryně Válkové Hana Marvanová několik měsíců ladila její podobu s Nejvyšším státním zastupitelstvím, aby její nástupce Robert Pelikán zákon přepsal k nevoli žalobců. Podoba, kterou ministerstvo představilo, nemá podporu a podle Bohuslava Sobotky se musí norma přepsat a zmizet by z ní měly nejkonfliktnější pasáže.

Nejmenší koaliční strana KDU-ČSL si jako tradiční téma drží sociální a rodinnou politiku. V tomto směru se dá za úspěch považovat prosazení vyšší daňové slevy na děti. Server Aktuálně.cz sice poukazuje na to, že lidovci požadovali mnohem vyšší částky, ale vládní kompromis však nakonec zněl, že tento rok sleva stoupne o 200 korun na druhé dítě a 300 korun na třetí a další.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …