Maláčová chce kandidovat do vedení ČSSD. A vtipkovala, že spolustraníku Chmelařovi už beztak šéfuje doma

01.12.2018 20:21

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová je připravena kandidovat na post místopředsedkyně ČSSD. Prozradila to v rozhovoru pro deník Právo. Řekla toho však ještě mnohem víc. Je si prý vědoma toho, že zaměstnavatelům už vláda způsobila dost bolení hlavy. Proto k nim hodlá přistupovat opatrně. Prozradila také, že už dávno šéfuje svému manželovi Aleši Chmelařovi.

Maláčová chce kandidovat  do vedení ČSSD. A vtipkovala, že spolustraníku Chmelařovi už beztak šéfuje doma
Foto: repro tv Prima, tan
Popisek: Jana Maláčová, ministryně práce a sociálních věcí

Jana Maláčová se rozhodla kandidovat na místopředsedkyni ČSSD. Cítí pro to ve straně podporu. Pokud se stane místopředsedkyní strany, fakticky bude stát výš než její manžel Aleš Chmelař, kterému tedy bude šéfovat. „Já už mu šéfuju,“ poznamenala se smíchem.

Hodlá se podílet na tvorbě budoucího programu sociální demokracie, moderního programu pro 21. století. Tento program by měl ČSSD pomoct z krize, která postihla levici takřka po celé EU. Pokud bude Maláčová místopředsedkyní zvolená, hodlá k funkci přistupovat s pokorou.

Jako ministryně prý hodlá podporovat vznik dětských skupin u firem. Ministerstvo hodlá tyto skupiny dotovat částkou 7500 korun měsíčně na jedno dítě. Na první pohled jde o drashé opatření, ale Maláčová věří, že se vyplatí.  

Ve vládě prý navíc přišla na to, že zákon o sociálním bydlení, o které především předchozí kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD) tolik mluvil, je v podstatě mrtev, protože Česko musí  řešit mnohem složitější problém – problém nedostupného bydlení pro mnoho obyvatel Česka. Bydlení pro občany je zásádní prolbém, kterým se ČSSD hodlá zabývat. Vedle toho ale řeší tzv. obchod s chudobou – s předraženými ubytovnami, v nichž žijí sociálně slabí spoluobčané.

„Potřebujeme bič na pronajímatele ubytoven. Nejjednodušší, ale zároveň politicky komplikované řešení by bylo mít živnostenské oprávnění na pronajímání bytů. Chceme zavést hygienické standardy, definici toho, jak má vypadat byt, kolik v něm může žít osob na metr čtvereční, že by v bytě měla být tekoucí voda apod. Když se podíváte do vyloučených lokalit, podmínky tam jsou hrozné, ale stát za to zaplatí na dávkách třeba 25 tisíc korun,“ konstatovala politička.

Na zřeteli má však i další problémy. „Měli bychom také prodloužit školní docházku dětí. V době, kdy nám stárne společnost a vzdělávání je čím dál důležitější, nevím, proč je povinná školní docházka ukončena už 15. rokem a není to 18. rok jako v okolních zemích. Náklady na školy jsou pro některé rodiny příliš vysoké a pro rodiče je nejjednodušší to dítě v 15 letech poslat na úřad práce,“ podotkla.

Nakonec věnovala pozornost zaměstnavatelům. V tuto chvíli k nim hodlá přistupovat citlivě. Má dojem, že zrušení karenční doby nebo zvyšování minimální mzdy už zaměstnavatelům způsobilo dost problémů. Teď by měli dostat čas si vydechnout. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…