Maláčová řekla, jak se bude vyplácet pomoc v oblasti postižené tornádem

26.06.2021 20:08

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) promluvila o pomoci jižní Moravě, kde ve čtvrtek zničily bouřky a tornádo stovky domů. „Pomoc musí být rychlá a efektivní,“ uvedla v rozhovoru pro Právo, zveřejněném na serveru Novinky.cz.

Maláčová řekla, jak se bude vyplácet pomoc v oblasti postižené tornádem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová

 

Úvodem ministryně Maláčová zmínila rychlou pomoc do začátku lidem, kterým tornádo zničilo obydlí. „Úřad práce má ve všech zasažených obcích mobilní týmy, které vyřizují mimořádnou okamžitou pomoc ve výši až 58 tisíc korun na osobu. Tu mohou ihned vyplácet,“ uvedla.

Osobně se byla podívat v poničeném domově pro seniory v Hodoníně, i sem míří finanční pomoc. Přes sto jeho obyvatel je nyní v provizorním náhradním ubytování. „Jim okamžitě pomůžeme s úhradou toho nejnutnějšího, finance uvolníme i na zaměstnance domova a pokrytí dalších výdajů. Počítáme i s financováním obnovy poničené budovy,“ upřesnila.

Celý rozhovor najdete ZDE

Další postup se bude řešit co nejdříve na vládě. „Je potřeba, aby byla pomoc opravdu rychlá a efektivní,“ zmínila Maláčová.

Lidé jí prý často říkali, že by jim například hodně pomohlo, kdyby jejich děti odjely co nejdříve třeba na čtrnáct dní na letní tábor, aby se dospělí mohli soustředit na odklízení škod. Hledají se i odlehčovací služby pro seniory v domácí péči.

Anketa

Považujete policejní zákrok vůči mrtvému teplickému Romovi za chybný?

hlasovalo: 23925 lidí
Věnovala se také důchodům. V tomto týdnu ve Sněmovně hájila zvýšení důchodů o 300 nad rámec 450 korun zákonné valorizace. Opozice zamítla rychlé jednání s tím, že chce návrh rozšířit mj. o přidání 500 korun za každé vychované dítě. „Chceme-li spravedlnost, je správné, aby výchovné bylo na všechny děti za předpokladu, že rodič má nárok na důchod již odpracován,“ sdělila, že je pro. To, že opozice odmítla zrychlené projednání, je prý rétorika. „Neočekávám, že nám v této vyhrocené době budou pomáhat,“ doplnila.

Stranou pak nezůstal ani její často kritizovaný návrh na zvýšení minimální mzdy z 15 200 na 18 tisíc korun. Narazila s ním nejen u ministryně financí Schillerové, ale i u podnikatelů. Ti upozorňují, že malé a střední podniky se dosud nevzpamatovaly z dopadů koronaviru.

Podle Maláčové je však návrh reálný. „To je každoroční folklór. Paní ministryně vždy jde proti mně. Důležité je, že minimální mzda pak vždy roste. Teď klesá nezaměstnanost, vypadá to, že za červen bude 3,8 procenta. Zaměstnavatelé naopak říkají, že nemají lidi. Proto je třeba udělat minimální mzdu, která by lidi motivovala pracovat,“ míní Maláčová.

Opět zopakovala, že díky ČSSD se pravidelně zvyšují důchody, minimální mzdy, proplácejí se první tři dny nemocenské. Přesto se její strana potácí na prahu volitelnosti. Za to prý může premiér Andrej Babiš.

„V politice bohužel často rozhoduje dojem, jak to vypadá, a nikoli, jaká je skutečnost. Všichni to známe. Když máte ambiciózního kolegu, který nám ukradne všechny úspěchy, asi se musíme naučit lépe výsledky propagovat. Tak, aby lidé věděli, že to byla ČSSD, kdo jim hodně zlepšil život,“ dodala ministryně práce a sociálních věcí.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…