Maláčovou kritizují za odpískanou důchodovou reformu. Nejvíc to zabil Kalousek

10.03.2019 9:31

Ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou (ČSSD) pranýřují za prohlášení, že Česká republika nepotřebuje zásadní penzijní reformu. Někteří členové důchodové komise ji kritizují, že nemá odvahu pustit se to takových změn a přisuzují jí „fatální selhání“. A přichází i doporučení, aby raději zvážila svou ministerskou pozici, informoval server Echo24.cz.

Maláčovou kritizují za odpískanou důchodovou reformu. Nejvíc to zabil Kalousek
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

I když odborníci upozorňovali, že současný systém je do budoucna neudržitelný a důchodová reforma je neodkladná, Maláčová nehodlá radikálně měnit současný systém. Pokud se však stávající podoba důchodů nezmění, přišly by podle expertů vážné problémy už za patnáct let.

„Velkou reformu, která ze dne na den změní celý systém, nepotřebujeme,“ nesdílí ministryně obavy odborníků. Dodává, že v České republice to navíc neumíme dělat, což prý potvrzuje historie. „Co potřebujeme, je průběžná, kontinuální adaptace celého systému, protože naše společnost se mění,“ uvedla s tím, že na to bychom měli být schopni reagovat průběžně, nikoliv jednou za dlouhý časový úsek.

Její slova vyvolala mezi některými členy důchodové komise doslova bouří. Člen komise Jan Bauer (ODS) jasně říká, že zásadní změny potřebujeme. A nesouhlasí s tím, že by je Česko neumělo připravit. „Připravit ji neumí sociální demokracie a nemá k tomu ani odvahu,“ dodává s tím, že návrhy sociální demokracie na postupnou změnu systému nejsou až na výjimky takového charakteru, aby jeho budoucímu kolapsu zabránily.

„Sociální demokracie podle něj jen ‚rozdává jídlo chudým pasažérům na Titaniku, když už je ledovec na dohled‘. Na Titaniku o ledovci nevěděli, ale my ho s jistotou vidíme,“ kritizuje Bauer a zmiňuje, že je to armáda budoucích důchodců, dnešních třicátníků a čtyřicátníků, které průběžný systém s jistotou neuživí.

„Ukazuje se naprostá nekompetentnost a neuvěřitelná přezíravost ministryně Maláčové,“ přidává se další členka Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). „Je to její fatální selhání a potvrzují se naše obavy, že celá důchodová komise vznikla jen na řešení drobných problémů,“ uvedla a připomněla, že před neudržitelností systému varuje OECD, Světová banka i Evropská komise.

„Maláčová by měla zvážit svou pozici, pokud nechce plnit programové prohlášení vlády,“ dodává místopředsedkyně TOP 09, podle které Maláčová umí jen utrácet, což by zvládl skutečně kdokoliv.

A zahanbit se nenechal ani předseda Pekarové z poslaneckého klubu Miroslav Kalousek. Ten se posmíval, že vláda si důchodovou reformu dala jako hlavní programový cíl, aby ji po pár měsících odpískala. „Je to jako obyčejně. Nesplněné sliby, odborná kompetence i politická odvaha nulová. Odpovědnost za budoucnost žádná. Ano, bude hůř,“  psal bývalý ministr financí.

 

 

Výrok ministryně překvapuje i člena sociálního výboru Víta Kaňkovského (KDU-ČSL). I podle jeho názoru je důchodová reforma nevyhnutelná. Počítal, že nová důchodová komise bude v tomto ohledu důležitým prvkem. „Pokud ministryně zpochybňuje její smysl, ukazuje na to, že vláda si s reformou penzí neví rady,“ míní Kaňkovský.

U někoho však ještě neutichají naděje, že se Maláčová k řešení reformy vrátí. Pirátský poslanec Tomáš Martínek podotkl, že Piráti již zaslali členům komise své návrhy. „Například na zřízení státního důchodového fondu pro dobrovolné spoření nebo sloučení sociálního pojištění do daně z příjmu fyzických osob,“ upřesnil Martínek.

Experti zdůrazňují, že problému jde předejít pouze v případě, že by proběhla „nějaká ne úplně kosmetická úprava důchodového systému“. Politici musí prý najít takový systém, který zabrání obrovským deficitům. Zároveň musí zajistit, aby byl dostatečně sociálně citlivý a neuvrhl důchodce do existenčních problémů.

Původní zdroj ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…