Malé strany se neshodly na důchodové reformě. Je riziková, říká levice

18.05.2013 15:18

V pořadu Politické spektrum diskutovali o podobě důchodové reformy předseda Suverenity – Strany zdravého rozumu Petr Hannig, Svatopluk Kalužík z Konzervativní strany a předseda Strany demokratického socialismu Milan Neubert. A příliš se neshodli.

Malé strany se neshodly na důchodové reformě. Je riziková, říká levice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Důchodkyně, ilustrační foto

Největší problém druhého pilíře jsou podle Suverenity soukromé fondy. „Takhle z toho čouhá pochybnost, že bude vytunelován,“ zhodnotil Hannig. Kalužík ale zdůraznil, že první pilíř se řítí do prázdna. Odmítá, že by soukromníci byli nějak horší než stát, naopak. „Nikdo se nebojí třetího pilíře nebo toho, že banky mají naše peníze v rukou,“ doplnil. Druhý pilíř je podle něj výhodný.

Neubert naopak druhý pilíř vnímá jako demontáž sociálního státu. „Ty nevýhody toho systému nejsou jenom v tom, kolik peněz můžete získat. Ale garance. Na ty peníze si nesáhnete, to není klasická investice,“ upozornil. Hannig uvedl, že by měli mít lidé na výběr mezi státními a soukromými fondy.

„Každý, kdo myslí na budoucnost, tak šetří,“ myslí si Kalužík. Hannig naopak připomněl situaci na Slovensku, kde již byla důchodová reforma dvacetkrát novelizována a druhý pilíř byl mnohokrát pozměňován. „Rozhodně si myslím, že ta rizika nejsou žádným způsobem podchycena,“ tvrdí Neubert.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jahody o 20 Kč dražší než v roce 2023. Sýry a konzervy také. Proč? „Musí přitlačit na pilu.“

18:35 Jahody o 20 Kč dražší než v roce 2023. Sýry a konzervy také. Proč? „Musí přitlačit na pilu.“

Sýry opět podražily. A také třeba tradiční nakládaná zelenina či ovoce. Jahody jsou třeba o 20 Kč dr…