Málem visel! Velká ostuda českých politiků. V archivech prý existuje dokument, který by raději neviděli. Obstál jen Schwarzenberg

18.09.2019 19:59

Režisér a spisovatel Ivan Fila u Barbory Tachecí v Českém rozhlase promluvil o komunistickém poslanci Františku Kriegelovi, kterého si velmi váží např. prezident Miloš Zeman. Fila prozradil, že nechybělo mnoho a komunisté pověsili komunistu Františka Kriegela na Šibenici. Moderátorce Barboře Tachecí také popsal, jak se Slovensko mohlo stát součástí Sovětského svazu.

Málem visel! Velká ostuda českých politiků. V archivech prý existuje dokument, který by raději neviděli. Obstál jen Schwarzenberg
Foto: Redakce
Popisek: Kytice od prezidenta Zemana na hrobě Františka Kriegla

Ivan Fila utekl před komunisty za hranice. Proslavil se mimo jiné knihou „Muž, který stál v cestě“ o Františku Kriegelovi – o muži, který v Kremlu v roce 1968 odmítl jako jediný československý politik podepsat tzv. Moskevské protokoly. Prezident Miloš Zeman tohoto politika vyzdvihuje, ale spisovatel Barboře Tachecí prozradil, že existuje dokument dohledatelný v České televizi, který ukazuje, jak málo, nebo lépe řečeno téměř nic nevědí o Františku Kriegelovi mnozí čeští politici.

Anketa

Zeman tvrdí, že by se mělo zvážit zrušení koncesionářských poplatků pro ČT. Jste pro?

96%
4%
hlasovalo: 45899 lidí

Existuje takový dokument v České televizi, který začíná anketou mezi politiky. A jediný z těch politiků, je to dokument starý asi tři roky a padla tam otázka ‚kdo byl František Kriegel‘, tak jediný z politiků, kdo věděl přesně, co František Kriegel udělal, byl Karel Schwarzenberg (TOP 09). Ostatní to nevěděli,“ podotkl Fila.  

Kriegel se stal komunistou ještě před druhou světovou válkou, protože věřil, že jen komunisté se dokážou rázně postavit nacistům. A už v roce 1948, po nástupu komunistů k moci, upozorňoval své soudruhy, že si takto komunistickou vládu nepředstavoval. On taky mohl skončit na šibenici. K tomu nechybělo mnoho,“ upozornil spisovatel.

O Gustávu Husákovi, normalizačním prezidentovi, toho lidé vědí víc. Zatímco na jaře 1968 byl považován za velkého komunistického reformátora, po návratu z Moskvy v době, kdy už bylo Československo okupováno, se stal velkým normalizátorem.

„To se málo na veřejnosti ví. Gustáv Husák po druhé světové válce napsal Stalinovi dopis a v něm stálo, že nabízí, aby se Slovensko stalo součástí Sovětského svazu. A ten dopis na něj Leonid Iljič Brežněv vytáhl a řekl mu, že by nebylo dobré, aby se toto lidé v Československu dozvěděli,“ popsal situaci Fila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…