Málo mluvit? Výhoda. Cyril Höschl zhodnotil Pavla

20.01.2023 20:40

Známý psychiatr Cyril Höschl poskytl rozhovor televizi CNN Prima NEWS. Tématem se stalo předvolební klání a jeho možné účinky na psychiku lidí. Řeč byla i o dopadu na vztahy mezi kamarády a příbuznými a došlo také na charakteristiky obou kandidátů na prezidenta. Podle Höschla „Kdo méně mluví, říká méně nesmyslů,“ a to je prý zásadní rozdíl mezi nimi.

Málo mluvit? Výhoda. Cyril Höschl zhodnotil Pavla
Foto: Repro Youtube
Popisek: Psychiatr Cyril Höschl

Anketa

Přestřelil Babiš billboard „Nezatáhnu Česko do války“?

hlasovalo: 28743 lidí
„Někdy stačí říct jméno vašeho kandidáta a přijdete o kamaráda,“ uvedl moderátor ve studiu CNN Prima NEWS jednu z doprovodných okolností probíhající volební kampaně a zároveň tím oslovil známého psychiatra Cyrila Höschla.

Podle něj jde v případě probíhající prezidentské kampaně někdy i o velmi vypjaté okamžiky, srovnal je ale třeba se sportovními zápasy.

„Jsme velmi emočně zaangažovaní a ta druhá strana je zdroj všeho zla. Všimněte si Sparta, Slavie, Baník, co jejich fanoušci dokážou udělat ve vlaku,“ přirovnal Höschl prezidentské volby k vypjatým fotbalovým zápasům. V tomto ohledu považuje prezidentské volby ještě za mírumilovné.

Pokud se podle něj chceme vyhnout dopadu prezidentské kampaně na naše nervy, musíme dát do mozku jinou disketu, věnovat se jinému tématu, sportovat, udělat si pestrý program a získat odstup.

„Dobré je věnovat se občas i úplně jinému tématu. Duševně pracující například nějaké fyzické aktivitě, fyzicky pracující naopak. Snažit se mít přes den co nejpestřejší program,“ říká.

Je prý dobré si také uvědomit, že výsledek voleb na nás záleží jen do určité míry, a že nejde o život.

„Ano, každý hlas je dobrý, měli bychom jít k volbám, abychom tu povinnost splnili. Ale na druhou stranu nejde bezprostředně o náš život... Ono to nějak dopadne,“ nabádá ke klidu známý psychiatr.

Podle něj nemá ani smysl hroutit kvůli tomu mezilidské vztahy.

Na otázku, zda se kvůli volbám k němu dostanou i nějací pacienti, kteří prožívají volby natolik, že skončí na psychiatrii, odpověděl, že takové pacienty má.

„Ale ti takto intenzivně prožívají i jiné události. Kdo je odolný proti stresu, ten to prožívá normálně,“ je si jistý Höschl.

Řeč přišla i na sociální sítě, jejich úlohu a hlavně nebezpečí.

Rizika sociální sítí jsou podle známého psychiatra velká, protože tam kdokoli může vrhnout lež či polopravdu, která prostor zamoří, a nelze ji vzít zpátky.

„Sítě tedy nesou riziko toho smradu ze lží a zejména starší lidé nejsou vždy schopni to rozlišovat a jsou pak zmatení a přivodí jim to nepohodu, když se ty lži týkají třeba jejich oblíbeného kandidáta,“ myslí si Cyril Höschl.

Je podle něj řešením vypnout sociální sítě?

„Prvním takovým varováním byl covid, kdy i Světová zdravotnická organizace skutečně radila nevěnovat se médiím od rána do večera a netoxikovat se negativními zprávami,“ zavzpomínal psychiatr na doby nedávno minulé a pokračoval:

„Odpoutání od sociálních sítí je dobrá rada a platí i pro oficiální média.“

Může se podle Höschla stát strach nástrojem kampaně?

„Ano, potenciální zatažení do války může být velkou emoční hrozbou,“ reagoval na konkrétní prvek z probíhající kampaně psychiatr.

Strach je podle něj velkým nástrojem dezinformátorů.

„K tomu, abychom si připravili masu, je třeba ji nejdříve vystrašit a potom jim říci, já vás z toho vyvedu,“ varoval před těmi, kdo národ napřed postraší a pak se sami nainstalují do pozice jeho zachránce.

Uklidnění obyvatel může být na druhou stranu velmi silným nástrojem, ale podle Höschla je těžké u nás odhadovat, jak a na kolik obyvatel to takto zapůsobí.

Uškodí Petru Pavlovi nereagování na kampaň Andreje Babiše?

„Jsou různé skupiny obyvatel, na některé to určitě může působit dobře, na jiné ne. Těžko to odhadout, kolik je kterých voličů,“ uvedl Cyril Höschl s tím, že v psychologii jsou jednotlivé typy lidí jasně definovány, nevíme ale kolik jich je v rámci naší republiky.

Na závěr se známý psychiatr vyjádřil i k oběma prezidentským kandidátům.

Podle něj je Andrej Babiš veřejnosti dostatečně známý, má politické zkušenosti a díky tomu, že ho známe, víme, co od něj čekat. Je pracovitý, aktivní, ale někdy překvapí – viz např. na základní škole.

Petr Pavel byl podle Höschla dlouho politicky nečitelný a teprve teď začínáme tušit, co od něj čekat. Také méně mluví, než jeho protikandidát. A to by mohla být jeho výhoda.

„Čím méně mluvíte, tím méně nesmyslů vyprodukujete. A to je hlavní rozdíl mezi nimi,“ uzavřel Höschl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…